Kako bi F BiH dobila kredit težak 1,5 milijardi KM, jedan od uvjeta je i deblokiranje Komisije za vrijednosne papire

PRO Oglas

Novi aranžman naše zemlje s Međunarodnim monetarnim fondom “težak” 1,5 milijardi KM donio je niz uvjeta koje međunarodni financijeri stavljaju pred našu vlast, a jedan od njih je imperativan i mogao bi deblokirati rad vrlo važne institucije.

Kako saznaje portal Klix.ba uvjet koji je prihvatilo Vijeće ministara, a koji sada stoji kao imperativ federalnim vlastima je deblokiranje rada Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH koja već godinu samo gomila predmete i zagušuje rad na financijskim tržištima.

Vrh Federacije BiH je još 2018. godine postigao dogovor da nakon natječajne procedure za predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH imenuje Esada Dželilovića, za zamjenika predsjednika Mateja Živkovića, a za članove Amira Ibrovića, Adnana Zukića i Romea Zeleniku. Da bi navedeni kandidati stupili na funkcije, bilo je potrebno da prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH potvrdi Parlament Federacije BiH.

Sve je zapelo na Domu naroda, a najglasniji su bili delegati SDP-a. Dželiloviću zamjeraju da je politički aktivan, a Ibroviću da nema potrebne kvalifikacije, a slično se zamjera i Zeleniki.

Poslovni sektor s druge strane trpi milijunske gubitke i ne želi slušati politička prepucavanja kod teme koja bi trebala biti. Nijedan ozbiljniji proces na financijskim tržištima ne može biti okončan bez komisije, čekaju pripajanja, dokapitalizacije, brojni drugi predmeti.

Kako sada stvari stoje, za deblokiranja rada Komisije za vrijednosne papire FBiH trebat će ponoviti postupak izbora, a motiv za to bit će novi aranžman MMF-a ili 1,5 mlijardi razloga.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO