Kako bi kažnjavali ljude, MUP ŽZH zloupotrebljava pravilnik jer se Ustav BiH protivi samovolji “Stožera”!

PRO Oglas

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ŽZH, Milan Galić, za portal Jabuka.tv, istkao je kako će policija reagirati u slučaju okupljanja većeg broja ljudi na mjestima na kojima se očekuje prosvjedi protiv zapovijedi Stožera CZ ŽZH.

Naveo je kako će postupati u skladu s novom zapovijedi Stožera civilne zaštite ŽZH te sukladno sa Zakonom o javnom redu i miru, te je podsjetio kako su ranije pojedini građani koji se bili zatečeni u kršenju policijskog sata, bili kažnjeni su po članku 12., točki 1 a) Zakona o javnom redu i miru odnosno nepostupanju po zapovijedi policijskog službenika.

No, što je zanimljivo u svemu ovome, Ustavni sud BiH 22.12.2020. godine donio je odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tijekom pandemije korona virusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode garantirane Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

Samim time se kaže za kršenje ovih mjera kako nisu po Ustavnu, i ne mogu se primjenjivati, kao ni kažnjavati po ovom osnovu!

Ali, kako bi osobe kažnjavali, MUP ŽZH je odlučio to raditi po članku 12., točki 1 a) Zakona o javnom redu i miru odnosno nepostupanju po zapovijedi policijskog službenika, a kazne za ove prekršaje kreću se od 700 do 1.500 KM.

Sad, ostaje nejasno ako se osoba kreće ili negdje nalazi izvan određenog vremena i policijskog službenika, ili bilo koga ne ugrožava svojom šetnjom i boravkom na javnoj površini ili vozi javnom cestom, a udalji se nakon upozorenja policijskog djelatnika, hoće li osoba i po kojoj osnovi biti kažnjena jer se to nekom prohtjelo?

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO