Kako je Zlatan Mijo Jelić prije 20 godina prokomentirao presudu Tihomiru Blaškiću?

PRO Oglas

General bojnik Zlatan Mijo Jelić je na današnji dan (13. ožujka) 2001. godine prokomentirao prvostupanjsku presudu od 45 godina generalu Tihomiru Blaškiću.

“Ta presuda je sramotna i ponižavajuća. To nije presuda Blaškiću, već hrvatskom narodu i hrvatskoj državi. Sramotna je zato što je donesena bez dokazane krivnje, a ponižavajuća je jer je došla od onih koji su svojom inertnošću izravno odgovorni za brojne nevine žrtve velikosrpske agresije tijekom rata na prostorima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvati Srednje Bosne, koji su uz Hrvate Vukovara zasigurno najveći ratni stradalnici i gubitnici, ovakvom su odlukom duboko razočarani i doista zabrinuti za svoju budućnost na ovim prostorima. Ne bi me, stoga, čudilo da u dogledno vrijeme hrvatski narod bude optužen da je palio i rušio svoja sela i gradove, da je sam ubijao i masakrirao svoju djecu, žene, starce, da je sam uništavao svoje kulturne, vjerske i druge spomenike i slično”.

Tihomir Blaskic, bivsi general HVO-a Photo: Patrik Macek/PIXSELL

S obzirom kakve su presude izrečene sljedećih godina u tom istom Haagu prema vodećim političkim i vojnim predstavnicima bh Hrvata iz vremena rata možemo samo ustvrditi kako je general Jelić imao potpuno pravo kada je 2001. godine dao ovu izjavu.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO