KAKO KADA I GDJE (NE)KORISTITI “MAGLENKE”

PRO Oglas

Koristiti svjetla za maglu i nakon maglovite dionice je nepotrebno, iritantno i opasno za ostale sudionike u prometu, ali i zakonom zabranjeno. Stoga donosimo vam kako, kada, gdje i zašto (ne)koristiti svjetla za maglu.


Koliko ste se puta našli u situaciji da, vozeći po pljuskovitoj ljetnoj noći, vozilo ispred vas ima uključeno stražnje svjetlo za maglu, ili još tragičnije – dva!? Po kiši, nažalost, svjetla za maglu ne pomažu zbog odbljesaka od mokrog kolnika ili kišnih kapi na vjetrobranskom staklu, te u kombinaciji s lošijim brisačima daleko smanjuju kut opažanja vozača. Isti problem se događa kad vam, u već navedenim uvjetima, nailazi vozilo iz suprotnog smjera.

Dakle, svjetla za maglu, prednja ili stražnja, kako im sam naziv govori, služe isključivo za vožnju po magli.


Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira sljedeće:


-Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.


-Stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.


-Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnDakle, jasno je navedeno da se svjetla za maglu mogu koristiti i za slučaj smanjenje vidljivosti, a isti pojam se u Zakonu definira kao:

-Smanjena vidljivost- postoji ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju, joj strani crvene boje.


Dakle, Zakon navodi da je dozvoljeno koristiti prednja i stražnja svjetla za maglu čak i po kiši, ali (naravno, poštujući Zakon) ipak više pozornosti posvetite trenutnom stanju na cesti na kojoj se nalazite, pogotovo u naselju, te ugasite stražnja svjetla za maglu kad vidite drugo vozilo u retrovizoru, jer, vjerujte, vidi i on vas.

Autmobili.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO