Kako koristiti naprednu Google pretragu? – Odakle je potekla određena informacija

PRO Oglas

Opcije napredne Google pretrage vam pružaju mogućnost da suzite pretragu i dobijete preciznije rezultate, naročito ako pokušavate provjeriti odakle je potekla određena informacija, ko ju je prenosio i koliko dugo se nalazi “u opticaju”.

Sve takve opcije možete naći na jednom mjestu, na stranici Napredno Google pretraživanje, ali do njih možete doći i putem različitih komandi i opcija koje su dostupne na standardnom Google pretraživaču:

Klikom na opciju “Alati” (“Tools”) ispod polja za upisivanje pretrage na Google-u, pretragu možete suziti na određeni vremenski period odabirom početnog i zadnjeg datuma za prikazivanje rezultata; ograničiti rezultate pretrage na određenu ili više država, ili rezultate na određenim jezicima.

Ukoliko želite potražiti gdje se određeni pojam pojavljuje unutar jednog web site-a, upišite site: prije naziva domene (bez razmaka), zatim razmak i traženi pojam.

Ako želite u rezultatima pretrage dobiti samo naslove u kojima se pojavljuje određeni pojam, ukucajte intitle: i traženi pojam bez razmaka.

Ako isti postupak ponovite sa komanom inurl: prikazaće vam se sve stranice čija adresa (URL) sadrži traženi pojam.

Upisivanje cache: prije linka predstavlja prečicu za pretragu stranica privremeno spremljenih na Google-u,

Ukoliko želite ustanoviti gdje je sve objavljena određena vijest, u tome može pomoći pretraga tačnih izraza koji se pojavljuju u naslovu ili tekstu. Dio teksta koji djeluje najspecifičnije za takav članak priliokom pretrage stavite između znaka navoda kako biste dobili samo one rezultate,

Obrnuto, stavljanje minusa ispred pojma koji pretražujete izbaciti će vam samo rezultate u kojima se traženi pojam ne pojavljuje.

Raskrinkavanje.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO