Kako pojedinci “peru lovu” preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

PRO Oglas

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom godišnje raspolaže sa oko 20 milijuna maraka. Skoro polovina od ovih sredstva godišnje se podijeli u vidu javnih poziva za poticaj privatnim firmama te za edukaciju osoba sa invaliditetom. Od osnivanja Fonda 2011. godine pa do danas brojne su malverzacije u raspodjeli ovih poticaja ali i u radu Fonda. Bez obzira na to. nadležne institucije nisu bile zainteresirane za sankcioniranje odgovornih.

Na posljednjem javnom pozivu za raspodjelu poticaja Fonda iz srpnja ove godine ponovo su zabilježene nepravilnosti.

Raspodjela poticaja Fonda definirana je internim pravilnicima ove ustanove.

Tako su Pravilnikom o raspodjeli sredstava za financiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom definirani uvjeti koje moraju da ispunjavaju privredna društva da bi dobili sredstva Fonda. Jedan o uvjeta jeste da nije došlo do neopravdanog otpuštanja radnika od strane poslodavca.

Prošle godine dokazano je da firma “Apel promet” iz Travnika, redovni dobitnik poticaja Fonda, nezakonito otpustila radnika, osobu sa invaliditetom. Općinski sud u Travniku krajem prošle godine donio je pravosnažnu presudu po tužbi Mustafe Kovačevića protiv ove firme. Podsjetimo da je Kovačević otkaz dobio nakon što je javno ispričao da je godinama po nalogu Ekrema Julardžije morao vraćati veći dio plaće firmi. Nakon tri godine sudskog postupka dokazao je da je otkaz bio nezakonit te mu je firma morala isplatiti sve neisplaćene plaće od 2020. godine.

Bez obzira na ove činjenice, Fond je odlučio prekršiti vlastiti Pravilnik pa je i ove godine dodijelio sredstva “Apel prometu”. Upravni odbor Fonda je na 31. sjednici, održanoj dana 26.10.2023. godine donio Odluku o raspodjeli sredstava kojom je Julardžijinoj firmi dodjelio 61.164,06 KM!

Istim Pravilnikom definirano je da je jedan od uvjeta za dodjelu sredstava i to da privredno društvo nema iskazan gubitak u prethodnoj godini.

Dvije firme iako nisu ispunjavale ovaj uvjet dobile su poticaj od Fonda. Prema podacima sa portala akta firma F.I.P.-K d.o.o iz Ljubuškog 2022. godinu završila je sa gubitkom od 931 KM. Bez obzira na prošlogodišnji gubitak prije nekoliko dana dobili su poticaj od Fonda u iznosu od 48.346,67 KM.

I firma Intercar iz Sarajeva prošlu godinu završila je sa minusom od 421 KM. Od Fonda su dobili poticaj u iznosu 59.200 KM.

Na spisku firmi koje su dobile poticaje Fonda ove godine je i firma Mil company iz Stoca. Vlasnik ove firme bio je SDP-ovac Luka Raguž. Prethodnih godina redovno je dobivala poticaje od Fonda. Na pozivu iz srpnja ove godine dobili su 52.293,33 KM. Bitno je napomenuti da je sadašnji direktor Cesta FBiH Luka Raguž vlasništvo nad firmom Mil company prebacio na Ivanu Raguž.

Upravo zbog brojnih zloupotreba prilikom raspodjele novca Fonda iz Ministrastva rada i socijalne politike FBiH nedavno su najavili izmjene i dopune zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

“Svjesni smo zloupotreba u oblasti osnivanja tzv. zaštitnih radionica, odnosno privrednih društava kojima je prvenstveno cilj uzimanje sredstava od Fonda, ne i stvarno zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Nastojimo tome stati u kraj, a izmjene Zakona prvi su korak u tom smjeru,“ kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iako svjesni zloupotreba ni ministar Delić ali ni njegove kolege iz Vlade FBiH nisu razmišljali o smjeni uprave Fonda kao ni da primjene zakonsku obavezu obavljanja kontrole.

Zurnal.info

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk