Kako postupiti kad je beba nervozna zbog začepljenog nosa?

PRO Oglas

Higijena nosne šupljine kod dojenčadi vrlo je bitna jer, osim što ne znaju sama ispuhati nos, bebe ne znaju niti disati na usta. Što možeš učiniti kako bi pomogla bebi, pročitaj u tekstu

Tijekom hladnih dana prehlade su sve učestalije, a ulasci i izlasci iz zatvorenog u otvoreni prostor i suh zrak zbog centralnog grijanja znaju dovesti do začepljenja nosa kod bebi. Začepljenost nosa česta je pojava kod beba, a zbog nje beba može glasno disati ili imati poteškoće pri dojenju.

Možda će ti se učiniti da beba diše ubrzano kada joj je začepljen nos, no treba znati da bebe i inače dišu brže, u prosjeku 40 udaha u minuti. Za usporedbu, odrasli učine 12 do 20 udaha u minuti. Međutim, ako primijetiš da beba uzima više od 60 udaha u minuti i teško joj je doći do zraka, to je dovoljan razlog za odlazak na hitnu pomoć.

Uzroci i simptomi začepljenog nosa

Prije nego počneš tretirati bebin začepljen nos, važno je znati što ga uzrokuje, pri čemu boja sluzi može pomoći u određivanju. Npr. prozirna i vodenasta sluz najčešće je znak da je riječ o virusu. Uzroci začepljenog nosa mogu biti mnogi, od tipičnih prehlada do alergija, suhog zraka ili složenijih uzroka kao što je devijacija septuma. Svakako se savjetuj s pedijatrom kako bi otkrio točan uzrok. Tipični simptomi po kojima ćeš znati da je bebi začepljen nos su:

-Gust ili vodenast sekret u nosu

-Hrkanje ili glasno disanje za vrijeme spavanja

-Šmrcanje

-Kašalj

-Otežano dojenje

Moguća rješenja

Ako je bebi začepljen nos zbog virusne bolesti, nažalost ne postoji lijek nego samo stvari koje možeš učiniti kako bi olakšala bebi dok ne ozdravi. Bebin nos izvana možeš očistiti vatom umočenom u mlaku vodu, a oko nosnica možeš utrljati i malo vazelina kako bi spriječila iritaciju i pucanje kože. Izbjegavaj papirnate maramice jer su pregrube za bebinu kožu.

Ovlaživač zraka ili para

Uzrok začepljenog nosa ponekad može biti i suh zrak u prostoriji pa ga je potrebno vlažiti. Zato je koristan ovlaživač zraka, koji možeš kupiti u prodavaonicama s opremom za bebe. Jednostavnija metoda može uključivati mokar ručnik na radijatoru, a isti učinak ćeš postići u zaparenoj kupaonici, u koju bebu možeš odvesti nekoliko puta dnevno.

Fiziološka otopina i aspirator

Fiziološka otopina, također može pomoći u omekšavanju sekreta. S liječnikom se savjetuj koju odabrati, a zatim prije hranjenja nekoliko kapi stavi u bebine nosnice. Fiziološku otopinu možeš staviti na manji komad vate, pri čemu polovica vate treba ući u bebine nosnice, a polovica ostati vani. Svakako izbjegavaj štapiće za uši jer oni mogu ozlijediti bebine uske nosnice. Nakon otopine, iskoristi nosni aspirator koji je namijenjen za izvlačenje preostalog sekreta iz bebina nosa. Postoje razne vrste aspiratora, od onih koji se mogu spojiti na usisavač do aspiratora koji koriste usni usis.

Kupka i položaj spavanja

Blago uzvišen položaj spavanja može pomoći bebi pri disanju pa možeš postaviti jastuk ispod madraca u dijelu krevetića u kojem beba drži glavu. No pri tome je iznimno važno napomenuti da jastuk nikad ne stavljaš na gornju površinu madraca jer to može izazvati pregrijavanje organizma ili čak gušenje.

Slijezov korijen ili ulje eukaliptusa

Osim fiziološke otopine, neke mame znaju nakapati nekoliko kapljica vlastita mlijeka u bebin nosić. Također, kapi sljezovog korijena također su učinkovite kod začepljenog nosa, a možeš probati staviti i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa u eteričnu lampu, ali ne preblizu dječjeg krevetića.

Ako je bebin nos začepljen, a ne primjećuješ nikakav sekret, obrati se pedijatru i nikako nemoj sama pokušavati izvlačiti nešto iz bebina nosića. Većina djece nauči ispuhati nos tek u drugoj godini života, a neka i kasnije. Kod starije djece učinkovite su inhalacije parom s dodatkom kamilice ili kadulje.

Miss7.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO