Kako pravilno pohraniti sir?

PRO Oglas

Zadnjih je dana, baš kao i sva ostala hrana, poskupio i sir pa se dobro prisjetiti kako ga je najbolje skladištiti da što duže ostane svjež.

Osim ako ste ljubitelj plavih pljesnivih sireva, želite da sir što duže ostane jestiv, a kako to postići objasnila je Sarah Taylor, britanska stručnjakinja za higijenu hrane iz tvrtke High Speed ​​Training.

Svaki sir je jedinstven pa svaki ima različite zahtjeve kako ga održati u najboljem izdanju – rekla je.

Tvrdi sirevi

“Tvrdi sirevi kao što je parmezan imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se duže čuva.”

To znači da tvrde sireve treba zamatati u prozirnu foliju, a ne u voštani papir za sir ili pergament za pečenje jer će propuštati zrak, a sir će se previše osušiti.

Meki sirevi

Meki sirevi imaju veći sadržaj vlage i moraju moći disati, a ako im se to onemogući, mogu nakupiti plinove amonijaka koji mogu pokvariti okus i uništiti sir – rekla je.

“Stoga se meki sirevi ne smiju čvrsto zamotati u prozirnu foliju jer će se ‘znojiti’, već ih je najbolje umotati u voštani papir, pergament za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim ih staviti u posudu.”

Sarah također preporučuje korištenje hermetički zatvorene posude za pohranjivanje svih sireva kako bi se spriječio izlazak mirisa u hladnjaku i širenje na druge namirnice.

Plijesan

I dok je na nekim plemenitim vrstama ona namjerna, plijesan nije na svakom siru dobar znak; već je obično znak da više nije dobar, kaže Sarah.

Zato preporučuje i konzumaciju prije isteka roka trajanja, a ako ne stignete, možete ga i zamrznuti, no to će utjecati na teksturu i okus.

Zamrzavanje

Sa sirevima koji imaju visok sadržaj vlage, na primjer meki sirevi kao brie i camembert, smrzavanjem riskirate stvaranje kristalića leda, a niske temperature također mogu isisati vlagu uzrokujući sušenje – objasnila je.

“Zato se ne preporučuje zamrzavanje sira koji želite jesti bez termičke obrade, no možete zamrznuti komad sira koji namjeravate ribati po hrani”.

“Ako se ipak odlučite zamrznuti sir, prije nego što ga bacite u zamrzivač sir umotajte u voštan ili u papir za pečenje i stavite u hermetički zatvorenu posudu. I iskoristite ga u roku od šest mjeseci.”

Večernji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO