Kako predsjednik Suda BiH među ženskom populacijom trguje utjecajem, ali i još nečim!?!?

PRO Oglas

Šokantni podaci koje je jučer objavio „Dnevni avaz“, u kojima se otkriva mračno i do sada široj javnosti nepoznato lice predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, odjeknuli su kao bomba u pravosudnim krugovima.

U Sudu muk

Sve što su objavili, kako tvrde njihovi izvori, dugogodišnja je javna tajna o kojoj se šapuće u hodnicima i kancelarijama Suda BiH. Oni ponavljaju kako se znalo da Debevec moć predsjednika Suda koristi za pogodovanje i prekoredno napredovanje uposlenica s kojima je istovremeno održavao i emotivne veze.

Za razliku od prekjučer, kada je Debevec bio svađalački raspoložen za polemiku s novinarom „Avaza“ u vezi s tim je li sudac Branko Perić potpisao pismo podrške, jučer je ostao nijem.

I u zgradi Suda BiH je vladao muk. Oni koji znaju pojedinosti, šute zbog straha od odmazde Debevca i zato nitko ne želi javno govoriti o očitim zloupotrebama. Pritom ukazuju na mafijaške SMS poruke Debevca bivšim prijateljima, koje je “Avaz” objavio u jučerašnjem izdanju „Dnevnog avaza“, a u kojima on direktno prijeti da se ono što se njemu radi „može samo krvlju oprati i ničim više“.

U strahu su i osobe s kojima je bio u emotivnoj vezi, jer su i dalje uposlene u Sudu. Pojedine su u njegovoj nemilosti, a druge su naglo napredovale u službi.

Prije svega osoba V. M., koja je u Sudu bila zaposlena sa srednjom stručnom spremom na prijemu pošte, da bi, uz pomoć Debevca, preko noći završila fakultet na Sokocu i postala stručna suradnica. Nikome nije jasno kako je odradila pripravnički staž za manje od dvije godine.

Osim toga, kako je za Avaz jučer neslužbeno rečeno, i druge uposlenice Suda su imale bliske kontakte s Debevcem i bile su njegove predatorske mete. Neke su putovale i na stručne seminare u Neum, ali i druge gradove širom Europe.

Viber poruke

Istovremeno, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti, a odnose se na činjenicu da je Debevec najmanje jednoj djevojci koja je konkurirala u Sudu za pripravnički staž slao pitanja i odgovore za polaganje stručnog ispita.

Kao dokaz postoje i Viber poruke između posrednika i ove djevojke.

U porukama je jasno vidljivo da djevojka potvrđuje da je dobila pitanja i odgovore za polaganje ispita. Nadalje kako Avaz saznaje, ova pitanja je kandidatkinji osobno dostavljao bliski suradnik Debevca, koji se, prema njegovim uputama, s djevojkom našao u kafiću na Otoci.

Ove poruke otkrivaju nove, očite i teške zloupotrebe položaja predsjednika Suda BiH i klasičnu trgovinu utjecajem.

Jedino što ostaje nepoznato je hoće li navedene poruke i nedozvoljeno pogodovanje kandidatkinji za pripravnički staž – osim zloupotrebe državnih resursa za putovanje na odmor u Španjolsku s jednom od suradnica – aktivirati postupanje Ureda disciplinskog tužitelja.

U Direkciji šute kako je Debevec putovao u Španjolsku

Jučer je Avaz, pozivajući se na zakon o dostupnosti informacija, od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela tražili odgovor na pitanje kada, s kim i koliko su puta policijski službenici Direkcije vozili predsjednika Suda BiH u Španjolsku. Odgovor još nisu dobili.

Kao što, do zaključenja ovog teksta „Avaza“, nisu dobili odgovor ni na pitanje upućeno Ministarstvu vanjskih poslova BiH je li Debevec, kao nositelj diplomatske putovnice, pravio službenu najavu za putovanje u Španjolsku.

Avaz.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO