Kako se naši političari toga nisi sjetili? Lukašenko sam sebi potpisao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja

PRO Oglas

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je danas potpisao zakon kojim je samom sebi dao doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i koji sprječava oporbene lidere koji žive u inozemstvu da se kandidiraju na sljedećim predsjedničkim izborima.

Zakon se teoretski može odnositi i na bilo kojeg bivšeg predsjednika i na članova njegove obitelji.

Po tekstu novog zakona, Lukašenko i kada ode sa vlasti, „ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi sa vršenjem njegovih predsjedničkih ovlaštenja“.

Zakonom se značajno pooštravaju uvjeti za predsjedničke kandidate i onemogućava izbor opozicijskih čelnika koji su posljednjih godina izbjegli u susjedne zemlje, pošto po novom pravo da se kandidiraju na izborima imaju samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj zemlji.

Zakon također nalaže kako će predsjedniku i članovima njegove obitelji biti osigurano doživotna zaštita države, medicinska njega, životno i zdravstveno osiguranje, a nakon ostavke, predsjednik bi također postao doživotni član gornjeg doma bjeloruskog parlamenta.

Čelnica opozicije Svetlana Cihanovskaja, koja je pobjegla u susjednu Litvaniju 2020. godine, rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov „strah od neizbježne budućnosti“, sugerirajući da se Lukašenko treba brine što će mu se dogoditi kada ode sa vlasti.

Očito je da je cilj novog zakona dalje jačanje Lukašenkove vlasti i eliminiranje potencijalnih protukandidata na sljedećim predsjedničkim izborima koji bi trebali biti 2025. godine.

Poslije predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je Lukašenko tvrdio da je pobijedio, a Zapad ih osudio kao pokradene, u Bjelorusiji su izbili masovni prosvjedi tijekom kojih su vlasti zatočile preko 35.000 ljudi.

Lukašenkov režim je bio optužen da je umiješan u ilegalno prebacivanje djece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Bjelorusiju.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO