Kako sniziti (pre)visoku temperaturu procesora na računalu?

PRO Oglas

CPU, ”Central Processing Unit” ili središnja jedinica za obradu podataka zapravo služi kao mozak svakog računala, pametnog telefona, tableta i sličnih uređaja. S obzirom na to, ono što je ključno za mozak takvih uređaja, a posebice računala budući da su računala nekako najviše sklona zagrijavanju, jest to da on radi što bolje, brže i na što nižoj temperaturi.

Tijekom korištenja procesor računala se zagrijava. Što je aplikacija, čije podatke procesor obrađuje zahtjevnija, to je temperatura procesora viša. S vremenom, te visoke temperature mogu dovesti do usporavanja rada računala, do ”rušenja” računala ili do toga da nakon nekog vremena procesor jednostavno otkaže.

S obzirom na sve to, koja je temperatura ”dovoljno visoka”, a koja je ”previsoka” za rad računalnog procesora? Do kojeg stupnja temperatura procesora može doći, a da se to smatra u skladu s dopuštenom? Obično, idealna i normalna radna temperatura procesora je između 30 i 40 stupnjeva. Tijekom zahtjevnog rada, ta se temperatura zna popeti do 60 stupnjeva, no kod nekih procesora ona zna doći i do 80 stupnjeva.

To bi trebala biti nekakva granica, jer sve iznad 80, a pogotovo iznad 90 stupnjeva je previše i to može dovesti do otkazivanja procesora. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto o tome kako sniziti visoku ili previsoku temperaturu računalnog procesora.

Praćenje temperature procesora

Prije nego što krenemo na snižavanje temperature, najprije ćemo trebati znati kakva temperatura procesora računala uopće jest. Ako ste korisnik Windows operativnog sustava, onda bi bilo dobro da znate kako postoji nekoliko vrlo dobrih alata koji služe za mjerenje temperature. Jedan od njih je Speccy.

Radi se o odličnom alatu za dijagnosticiranje, koji osim što će vam poslužiti za praćenje temperature, pružit će vam i cijeli spektar drugih, vrlo vrijednih informacija, koje se odnose na vaše računalo. Osim Speccy-ja tu je i MSI Afterburner te AIDA Extreme. Ako pak koristite Mac operativni sustav, zanimat će vas svakako alat pod nazivom Fanny, dok korisnii Linux operativnih sustava mogu koristiti alat pod nazivom psensor.

Snižavanje temperature procesora

Nakon što vam je mjerač unutar alata pokazao da je temperatura procesora vašeg računala previsoka, vrijeme je da pronađemo što bi točno mogao biti uzrok tako visoke temperature. Potencijalni uzroci problema mogu biti softverske, ali i hardverske prirode. Za početak, isprobajmo i pogledajmo je li riječ o problemima softverske prirode.

Za početak, otvorimo Upravitelj zadataka ili Task Manager. Njega možete otvoriti ili istovremenim pritiskom na tipke Ctrl, Shift i Escape ili Ctrl, Alt, Delete i odabirom Upravitelja zadataka. Unutar njega najlakše ćemo vidjeti što bi moglo uzrokovati podizanje temperature procesora. Ponekad se zna dogoditi da slabiji i sporiji procesori budu pod opterećenjem, višem nego od onim pod kojim bi trebali biti, zbog toga što su jednostavno slabiji i zbog toga što je na računalu na kojem se nalaze oni, instaliran Windows 10, koji je poznat po tome što zna i može ”progutati” puno resursa i izazvati dodatan rad procesora.

Prašina

Jedan od uzroka zagrijavanja računala je svakako prašina. Iz tog razloga, čišćenje računala od prašine i ostalih vrsta mrlja, ne samo da će učiniti čuda po pitanju rada računala općenito, već će itekako sniziti temperaturu procesora vašeg računala. Kod stolnih računala najbolji pokazatelj da je računalo previše opterećeno i zaprljano prašinom je zvuk ventilatora. Ako čujete da je ventilator preglasan, vrlo je vjerojatno razlog tomu prašina koja se nakupila unutra. Otvorite kućište svog računala i jednostavno očistite unutrašnjost. Čišćenje unutrašnjosti računala je jednostavno.

Za početak, trebat ćete se uzemljiti, dodirujući metal, kako biste izbjegli električno pražnjenje dijelova računala. Koristeći komprimirani zrak s udaljenosti od nekih deset centimetara, ispušite sve nakupine prašine s lopatica ventilatora, napajanja, matične ploče i svih ostalih komponenti. Za teško dostupna mjesta možete recimo upotrijebiti vrh štapića za čišćenje uha, koji je umočen u izopropilni alkohol, jačine manje od 90%.

Nepravilno postavljeni hladnjak

U slučaju da ste na procesor primijenili termalnu pastu, no temperatura se i dalje ne snižava čak niti nakon nekoliko dana, vjerojatno je problem u tome što je hladnjak nepravilno postavljen, odnosno da nepravilno leži u ležištu. Kada do toga dođe, ono što se nakon toga događa jest da hladnjak nije u potpunosti u kontaktu s procesorom, što može dovesti do opasnosti od pregrijavanja.

To se može jednostavno popraviti: samo trebate odspojiti hladnjak i ponovno ga spojiti, ovoga puta na bolji način i tako da se nalazi bliže procesoru. Provjerite je li poravnan s mjestima za pričvršćivanje u blizini oko procesora te ga nakon toga pričvrstite pomoću odvijača ili putem jezičaka, ovisno o tome kakav hladnjak se nalazi u vašem računalu.


Kupovina novog hladnjaka ili novijeg sustava hlađenja za procesor

Noviji sustav hladnjaka procesora, iliti ”cooler”, razlikuje se od uobičajenog hladnjaka i funkcionira na takav način da procesor održava hladnim povlačenjem topline iz procesora prema osnovnoj ploči, odnosno prema toplinskim cijevima. Toplina iz kondenzatora prelazi iz plina u tekućinu i hladi se kroz rebra hladnjaka i ventilator.

Ova “ohlađena tekućina” ili rashladna tekućina vraća se natrag kroz isparivač, kako bi se mogla ponovno koristiti. Cijeli postupak u osnovi ponovno koristi istu toplinu koju je izvorno generirao procesor. Dakle, ako je hladnjak ili sustav hlađenja vašeg procesora star i ako više ne funkcionira kako treba, to će značiti da se, prilikom ponovne upotrebe topline, ona neće pravilno ohladiti, što može dovesti do pregrijavanja procesora.

Ponovno primijenite termalnu pastu


Primarna namjena termalne paste je popunjavanje praznina između procesora i hladnjaka, pri čemu pomaže u učinkovitijem prijenosu topline. Korištenje računala bez termalne paste je kao da vozite automobil bez ulja u njemu. Samo je pitanje kada će se dogoditi otkazivanje motora.

Kako biste provjerili trebate li na svoj procesor primijeniti novu termalnu pastu, pronađite hladnjak i uklonite ga iz procesora. Obrišite višak paste i istisnite količinu paste u obliku veličine graška na procesor. Vratite hladnjak na procesor (koji će ravnomjerno rasporediti pastu prema van) i nadgledajte temperaturu tijekom nekoliko dana pomoću alata za praćenje temperature.

Zaraza štetnim programom

U slučaju da je vaše računalo zaraženo nekim od štetnih programa, kao što su virusi, trojanski konji, crvi ili slične pošasti, to svakako može utjecati i na rad računala, ali i na temperaturu procesora.

Štetni programi koji koriste jako puno resursa računala stvaraju visoku temperaturu procesora, što se onda osjeti i kroz glasan rad ventilatora. Ako sumnjate da je vaše računalo zaraženo nekim od štetnih programa, uključite skeniranje Windows Defenderom, Malwarebytes programom i nekim trećim antivirusnim programom.

Najbolji procesorski hladnjak za overclockiranje

Nemojte ”overclockati” procesor

”Overclockanje”, odnosno povećavanje radnog takta procesora iznad njegovih zadanih mogućnosti, također može biti jedan od uzroka naglog povećavanja temperature. Iako korisnik ovim postupkom može povećati performanse svog računala, što je i glavni razlog zbog kojeg korisnici ”overclockaju” svoje komponente, to će neizbježno dovesti do viših temperatura. Rješenje je ne ”overclockati” procesor. Ako ga odlučite ”overclockati”, bilo bi dobro kada biste prije toga u svoje računalo stavili bolji sustav hlađenja, koji će dodatno snižavati temperature.

Pcchip.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO