Kako to da ptice na padaju iz svojih gnijezda kada spavaju?

PRO Oglas

Neke od životnih misterija svakodnevno su pred nama, a ne obraćamo previše pozornosti na njih.

Jedno od takvih pitanja je kako ptice spavaju u svojim gnijezdima bez da padnu iz njih.

Kako ptice spavaju?


Ptice ne spavaju kao ljudi, a osnovna je razlika što spavaju puno kraće. Ljudi, kao i mnogi sisavci općenito, imaju duže cikluse spavanja u usporedbi s pticama. REM spavanje, dio ciklusa spavanja kada smo u najdubljem snu (a i kada sanjamo), traje nekoliko minuta kod sisavaca, ali jedva 10 sekundi kod ptica. Ptice zapravo samo drijemaju.

Ptice također mogu odrediti koliko intenzivno spavaju. Naime, one mogu održavati jednu hemisferu svoga mozga budnom, a to se najčešće očituje u jednom otvorenom oku. Oko koje je otvoreno povezano je sa suprotnom hemisferom mozga; ako je desno oko otvoreno to znači da je lijeva hemisfera mozga budna i obrnuto. Ovakav način spavanja pticama omogućuje brzu reakciju i bijeg od grabežljivaca kada je to potrebno.

Kako bi uopće zaspale, tijela ptica prolaze kroz niz fizioloških promjena. Jedna od tih promjena je da mišići prestaju biti ukočeni. To se događa kao rezultat smanjene moždane kontrole pokreta mišića, zajedno s raznim drugim fiziološkim promjenama.

Nije lako stajati savršeno izbalansirano na grani dok su mišići opušteni. Ptice se protiv ovoga bore “zaključavanjem” nogu, odnosno kada ptica čučne njene se kandže automatski savijaju i čvrsto drže za granu i sve dok se noga u potpunosti ne ispravi kandže se neće osloboditi. Jedna studija također navodi kako ptice imaju jedinstveni organ kod kuka koji im pomaže u održavanju ravnoteže.

Ipak, ptice su vrlo raznolika skupina što predstavlja velike izazove u istraživanju jer se ciklusi spavanja, kao i tijela i fiziologija razlikuju ovisno o tome koju vrstu, rod ili obitelj proučavate. Iako su pred nama, vjerojatno, desetljeća istraživanja ovog fenomena, svakako je impresivan način na koji ptice spavaju.

Klik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO