KAKVI CIRKUSANTI – Propalom “tjeraču djece” na “bocke”, dodijeljena državna nagrada u oblasti znanosti

PRO Oglas

Redovni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Jurica Arapović dobitnik je državne nagrade u oblasti znanosti za uspjehe na međunarodnom planu za 2022. godinu, kao najvišeg priznanja za ostvarene rezultate u radu.

Nagrada mu je uručena u utorak na svečanoj sjednici Vijeća na znanost BiH.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je izjavila da ove godine zadatak Vijeća za znanost nije bio jednostavan i da je to raduje.

Trebalo je birati temeljem boljih argumenata koji su djelovali impresivno. Rad znanstvenika je ovisan o mnogim faktorima na koje znanstvenici često ne mogu utjecati, te je stoga taj rad mnogo teži i traži mnogo više odricanja u radu, istaknula je Gudeljević.

Na našem putu ka euroatlantskim integracijama, kako je dodala, moramo biti svjesni činjenice da znanost nije daleko od političke realnosti. Politička realnost, navela je Gudeljević, kreira ambijent znanstvenoj zajednici. Stoga, kako je naglasila, znanost uvijek na svim razinama vlasti mora biti prioritet, a ne teret.

Govoreći o tome kako je realizirana procedura za dodjelu ove državne nagrade, predsjednica Vijeća za znanost BiH Ljerka Ostojić je navela da je došlo 13 prijava, da su njih 11 bile pravovaljane i da su članovi Vijeća donijeli jednoglasni zaključak o dobitniku za ovu godinu.

Nama posao nije bio lagan, bilo je vrlo teško, zahtjevno i krajnje odgovorno s obzirom na to da svi imaju izvrsne reference. To je bolji od boljeg i bio je užitak čitati kurikulume svih sudionika, međutim jednoglasno smo donijeli odluku da je profesor Jurica Arapović dobio tu nagradu, navela je Ostojić.

Izražavajući zahvalnost za ovo priznanje Arapović je rekao da ga izuzetno veseli biti prepoznat u državi u kojoj radi, a pogotovo kada ga prepoznaju kao znanstvenika godine u BiH koji pokreće niz međunarodnih suradnji s drugim centrima i na taj način doprinosi osiguravanju kontinutiteta u izvrsnoj nauci.

Biti izvrstan zapravo nije lako, ali ono što je također daleko ljepše jeste biti prepoznat u svojoj državi od svojih profesora, od svojih kolega, rekao je Arapović.

Fena

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO