Kim Jong-un smijenio svog vrhovnog generala i želi da se vojska pripremi za rat

PRO Oglas

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un smijenio je svog vrhovnog generala i želi da se vojska pripremi za rat, izvijestili su državni mediji.

General Pak Su-il smijenjen je s mjesta načelnika glavnog stožera, a na njegovo mjesto imenovan je vicemaršal Ri Yong-gil, objavila je Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Također, KCNA dodaje kako su i drugi zapovjednici smijenjeni, premješteni ili imenovani, no o njima nisu objavljeni detalji.

Sjeverna Koreja redovito mijenja svoje vojno vodstvo. Neki zapovjednici kasnije se ponovno pojavljuju na drugim položajima, dok drugi nestaju iz javnosti.

I karijera novog vrhovnog generala Rija – koji je sada drugi čovjek u sjevernokorejskoj vojnoj hijerarhiji – to dokazuje, kažu analitičari.

“Ri Yong-gil je dugogodišnji član sjevernokorejske vojne elite, koji je, prije nego što je stigao do vrha, iskusio uspone i padove tijekom svoje karijere. Prije sedam godina čak se pričalo da je pogubljen nakon kadrovske rekonstrukcije”, rekao je Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu.

Kao razlog za često mijenjanje zapovjednika Easley navodi da sjevernokorejski vođa možda jednostavno pokušava osigurati da nitko ispod njega ne postane previše moćan.

“Kim Jong-un često rotira rukovodeća mjesta ispod sebe kako bi spriječio da se u Sjevernoj pojavi netko poput Jevgenija Prigožina, koji je doveo u pitanje autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što je stekao osobnu kontrolu nad financijskim sredstvima i lojalnost među oružanim snagama”, rekao je Easley.

“Pune ratne pripreme u tijeku”

KCNA navodi kako je glavna točka sastanka na kojemu su smijenjeni stari i imenovani novi zapovjednici zapravo bio rat, odnosno priprema za rat.

Na sastanku u Pjongjangu Kim je potpisao naredbe za ratne vježbe koje uključuju najnovije oružje u zemlji.

Kim Jong-un je krajem prošlog tjedna obišao tvornice oružja i streljiva i dao važne upute u vezi s izgradnjom kapaciteta za serijsku proizvodnju novog streljiva, navodi se u izvješću KCNA-e.

Posjetio je tvornice koje proizvode granate za raketne bacače i lanser transporter erectore, vrstu vozila koje može ispaljivati balističke projektile, izvijestila je KCNA.

Pojačali razvoj strateškog oružja

Dao je uputu da se poveća proizvodni kapacitet tvornica s ciljem jačanja obrambenih sposobnosti zemlje, objavila je KCNA. Sjeverna Koreja je pojačala razvoj strateškog oružja, uključujući balističke projektile dugog dometa i bespilotne letjelice, a prikazala je svoje najnovije rakete i bespilotne letjelice na velikoj vojnoj paradi koja se održala krajem srpnja.

Vojnom paradom obilježavala se 70. godišnjica kraja Korejskog rata te se taj dan u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede. Tada se Kim sastao s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom te su obje strane potvrdile da će nastaviti jačati veze. Osim ruskog izaslanstva, na paradi se našlo i kinesko na čelu s članom politbiroa kineske komunističke stranke Li Hongzhongasom.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk