Kina je uspješno uključila svoje “umjetno Sunce”

PRO Oglas

Kina je prvi put uspješno pokrenula svoj nuklearni fuzijski reaktor koji često naziva “umjetno Sunce”, izvijestili su prošloga tjedna državni mediji.

Reaktor HL-2M Tokamak najveći je i najnapredniji kineski eksperimentalni fuzijski reaktor, a stručnjaci se nadaju da bi u budućnosti mogao postati čisti izvor energije.

HL-2M Tokamak dovršen je krajem prošle godine, a nalazi se u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan. Koristi snažno magnetsko polje kako bi manipulirao vrućom plazmom, a može doseći temperature od preko 150 milijuna Celzijevih stupnjeva, što je oko 10 puta toplije od jezgre Sunca.

Kinezi ga nazivaju “umjetnim Suncem” zbog toga što proizvodi ogromnu količinu topline i energije, piše AP.

“Sveti gral energije”

Proces fuzije koji se zbiva na našem Suncu smatra se “svetim gralom energije”. Naime, fuzijski reaktor, u slučaju da profunkcionira, bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije. Ne bi emitirao stakleničke plinove te, za razliku od fisijskog, ne bi zagađivao okoliš radioaktivnim materijalima.

Takva vrsta reaktora trebala bi stvarati ogromne količine energije spajanjem atomske jezgre, što je suprotno postupku kojim se koristimo u nuklearnim elektranama ili pri razvoju atomskog oružja, pri čemu ih cijepamo, odnosno gdje dolazi do raspada atoma.

Postizanje fuzije izuzetno je teško i neizmjerno skupo. Najveći reaktor ovakvog tipa (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor) gradi se u Francuskoj, trebao bi biti dovršen 2025., a ukupno će koštati oko 22.5 milijardi američkih dolara.

Teško ostvariv proces fuzije

Kao što smo već pisali, proces fuzije vrlo je nezgodan. Kako bi se dobila energija iz atoma postupkom fuzije, potrebne su izuzetno visoke temperature i tlakovi.

Duboko u unutrašnjosti Sunca fuzija se zbiva tako što se atomi vodika sjedinjuju jedni s drugima zbog snažnog utjecaja gravitacije i temperature od 15 milijuna Celzijevih stupnjeva.

Ako želimo postići isti rezultat na Zemlji, s obzirom na to da ne možemo proizvesti gravitaciju Sunca, moramo stvoriti temperature skoro 7 puta veće nego što su one na Suncu i pritom održavati plazmu stabilnom. Ona ni u jednom trenutku ne bi smjela doći u dodir sa spremnikom u kojem se odvija fuzija.

Kada bismo to uspjeli, nastala bi energetska revolucija, novo doba u fizici. Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski reaktor gotovo uopće ne bi zagađivao okoliš. “Otpad” takvog reaktora većinom bi bio helij koji nije štetan za floru i faunu.

Rekord od 6 minuta i 30 sekundi

Kinezi su za sada napravili svoj prvi korak – izgradili su fuzijski reaktor i uspješno ga uključili, odnosno pokrenuli. Sada tek trebamo vidjeti koliko je uspješan u dugotrajnom i održivom stvaranju procesa fuzije.

Naime, na svijetu je za sada funkcionalno nekoliko tokamaka, a rekord u najduljem održavanju plazme drži tokamak Tore Supra u Francuskoj gdje je plazma bila stabilna 6 minuta i 30 sekundi. Za ITER se pretpostavlja da će na početku moći održavati plazmu između 5 do 10 minuta, što bi bio ključan korak prema budućoj komercijalizaciji fuzijskih reaktora.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO