Kina koja je godinama “terorizirala covidom” svoje sugrađane prijeti onima koji zbog covida ograničavaju im putovanje

PRO Oglas

Kina prijeti ‘protumjerama’ zbog mjera protiv covida za putnike koje uvode druge zemlje.

Peking je uputio kritike nedavno uvedenim obaveznim testiranjima za putnike koji pristižu iz Kine, i pritom zaprijetio uvođenjem protumjera protiv zemalja koje to rade.

Kina trenutno bilježi veliki val slučajeva koronavirusa u cijeloj zemlji, nakon što su vlasti naglo odlučile ublažiti drakonske mjere koje su bile na snazi tijekom većeg dijela pandemijskog razdoblja.

Zemlje poput SAD-a, Velike Britanije, Indije, Japana, i nekoliko europskih država najavile su stroža pravila za putnike koji dolaze iz Kine. To je došlo nakon zabrinutosti zbog manjka transparentnih podataka o novim slučajevima u Kini, i straha da bi eksplozija slučajeva u Kini mogla dovesti do pojave novih, opasnijih, varijanti virusa.

“Smatramo da su nova ograničenja na prelazak granice koja su neke neke zemlje uvele i koja ciljaju na Kinu napravljena bez ikakvog znanstvenog temelja, a neke pretjerane mjere su neprihvatljive,” rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning.

“Čvrsto se protivimo pokušajima da se mjere protiv covida zloupotrebljavaju za političke svrhe i poduzet ćemo protumjere, po principu reciprociteta,” dodala je.

To su dosad najoštriji komentari iz Kine o tom pitanju, nakon što su se Australija i Kanada pridružile sve duljem popisu država koje od svih putnika iz Kine traže potvrdu o negativnom testu na covid prije ukrcavanja na letove.

SAD je jedna od nekoliko zemalja koje su stale u obranu takvog testiranja. “Radi se o pristupu koji se isključivo temelji na znanstvenim spoznajama,” rekao je novinarima glasnogovornik američkog State Departmenta, Ned Price, kad su ga upitali da komentira izjave svoje kineske kolegice.

Ove mjere su nastale zbog “velike zabrinutosti za javno zdravstvo” uslijed” porasta slučajeva zaraze koronavirusom u Kini, kao i izostanka prikladnih i transparentnih epidemioloških podataka o genskom testiranju iz te države,” rekao je Price.

Ponovio je da je SAD spreman svoja cjepiva protiv covida pružiti Kini, koja je u međuvremenu po svijetu promicala svoja cjepiva, za koja stručnjaci kažu da su manje učinkovita.

Francuska premijerka, Elisabeth Borne, također je stala u obranu restrikcija za putnike. Francuska ove srijede uvodi pravilo po kojem svatko tko leti iz Kine u Francusku mora predočiti negativan rezultat testiranja, napravljen unutar prethodnih 48 sati. Svi putnici iz Kine također moraju pristati i da će pri dolasku biti podvrgnuti nasumičnom testiranju u Francuskoj. “Mi obavljamo svoju ulogu, moja vlada obavlja svoju ulogu, a to je zaštita Francuza,” rekla je u izjavi za radio France-Info, prenosi The Guardian.

Australija je rekla da ju neće poljuljati nikakve kineske prijetnje i najave odmazde. Australski ministar financija, Jim Chalmers, rekao je za javnu televiziju ABC da će “sve zemlje same donositi vlastite odluke o pravilima za putovanje, i u širem smislu mjerama za suzbijanje covida.”

Dodao je da zahtjev da se ljudi testiraju prije leta nije “pretjerano zahtjevna” i da je to “u skladu s koracima koje su poduzele i druge zemlje.”

Novinari su pitali Chalmersa jesu li takve mjere međunarodno koordinirane, kako bi se njima pojačao pritisak na Kinu. “Ja to ne vidim baš tako, ali svakako je činjenica da postoji velika zabrinutost u globalnim zdravstvenim krugovima, koja se tiče transparentnosti i kvalitete podataka koje nam o covidu dolaze iz Kine.”

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije WHO u utorak su imali sastanak s kineskim znanstvenicima, uslijed sve veće zabrinutosti zbog točnosti kineskih podataka o širenju covida i evoluciji trenutnog vala zaraze.

WHO je pozvao znanstvenike da pruže detaljne podatke o uzorcima testiranih virusa, i da objave podatke o hospitaliziranim slučajevima, smrtnim ishodima, i stopama procijepljenosti.

Glasnogovornik WHO-a je rekao da ta organizacija očekuje da uslijedi “detaljni razgovor” o varijantama virusa koji se sada šire po Kini i u ostatku svijeta.

Novi Zeland je odlučio ići protiv tog trenda i najavio u srijedu da zasad neće uvoditi obavezu za putnike iz Kine da predoče negativan resultat testiranja na covid.

Kina, koja je kroz veći dio pandemija imala tzv. strategiju nulte stope covida, koja je uključivala stroge restrikcije kojima je cilj bio iskorijeniti virus, naglo je odustala od tih mjera u prosincu prošle godine.

Kineske vlasti su također najavile da od 8. siječnja putnici koji pristižu u Kinu više neće morati ići u obaveznu karantenu, čime je omogućeno kineskim građanima da putuju u inozemstvo.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO