Klinika “Medica” i njeni osnivači osuđeni za izdavanje lažnih liječničkih uvjerenja za polaganje vozačkih ispita

PRO Oglas

Općinski sud u Bihaću je u studenom 2023. godine pravomoćno je osudio šest osoba i privatnu kliniku “Medica” zbog izdavanja 2.437 liječničkih uvjerenja za kandidate autoškola s područja Unsko-sanske županije, a da komisija nije pregledala nijednog pacijenta. Oni su priznali krivicu i proglašeni su krivim zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela.

Osnivač “Medice” Sead Seferagić osuđen je na 10 mjeseci zatvora. Suosnivačice Mirzada Seferagić i Suada Šehić osuđene su na po 8 mjeseci zatvora uvjetno i njihove kazne neće biti izvršene ukoliko u roku od dvije godine ne učine novo krivično djelo.

Uposlenice ove privatne zdravstvene ustanove Azra Sarić, Alma Dedić (ranije Galić) i Ermina Cerić dobile su po 6 mjeseci zatvora, ali kazne neće biti izvršene ukoliko u roku od godinu ne učine novo krivično djelo.

“Medici” je oduzeta 121.580 KM zarade od izdavanja uvjerenja, a morati će platiti i 50 tisuća maraka kazne ako do kraja 2027. godine učini novo krivično djelo.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2021. godine pisao o izdavanju lažnih liječničkih uvjerenja u “Medici”.

“Nikad više nećeš otići u ‘Medicu’ da te netko ne pregleda. Vaša priča je kulminirala osuđujućom presudom”, rekao je za CIN Adnan Tulić, zamjenik glavne tužiteljice USK.

Osim vlasnika i uposlenika „Medice“, među 54 optuženih su bili: liječnici koji su bili članovi komisije koja je izdala uvjerenja Enver Budimlić, Andrej Ižaković, Evresa Okanović i Muhidin Šertović te specijalista medicine rada i tadašnja direktorica „Medice“ Vjekoslava Pehadžić i 43 instruktora vožnje.

Prema optužnici, instruktori i predstavnici 34 autoškole su u „Medicu“ nosili osobne iskaznice svakog kandidata i 50 KM, a uposlenici ove zdravstvene ustanove su upisivali imena na već potpisana i opečaćena bjanko uvjerenja. Tužiteljstvo je utvrdilo da članovi liječničke komisije: Ižaković, Pehadžić, Budimlić i Okanović u vrijeme navodnih pregleda 427 kandidata i izdavanja liječničkih uvjerenja uopće nisu bili u Bosni i Hercegovini.

Liječnik Andrej Ižaković je prvi sporazumno priznao krivnju pa ga je Općinski sud u Bihaću osudio u prosincu 2021. godine na jednogodišnju kaznu zatvora koja nije izvršena jer u roku od dvije godine nije počinio novo krivično djelo. On je osuđen zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te izdavanja i upotrebe neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe, a dvije godine mu je bio zabranjen rad u komisijama privatnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

I većina optuženih instruktora je u međuvremenu uvjetno kažnjena nakon sporazumnog priznanja krivnje. Ostali optuženi liječnici su, prema riječima tužitelja Tulića, izdvojeni u poseban predmet koji čeka početak suđenja.

Cin.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO