KLUPKO SE RASPETLJAVA: Zaštićeni svjedoci otkrivaju uništavanje dokaza oko ubojstva Dženana Memića

PRO Oglas

Tužitelj Ćazim Hasanspahić tražio je još 60 dana pritvora za Zijada Mutapa i Hasana Dupovca, naglašavajući da se tokom istražnih radnji svakodnevno dolazi do novih saznanja o zataškavanju ubojstva Dženana Memića….

“Klupko se odmotava”, izjavio je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, pola sata prije početka ročišta za produženje pritvora Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, osumnjičenima za prikrivanje smrti o okolnostima njegovog sina.

Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za prometne istrage MUP-a KS i Mutap, otac Alise Mutap koja se već pet godina brani amnezijom, uhićeni su 1. veljače i od tada su u pritvoru.

Izuzeta dokumentacija iz Hitne pomoći

Tužitelj Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu sublimirao je što je urađeno u prethodnih 20-ak dana, koliko su već Mutap i Dupovac u pritvoru, naglašavajući da svakodnevno dolaze do novih saznanja.

On je za dvojicu osumnjičenih zatražio dodatnih 60 dana pritvora kako ne bi uticali na istragu i svjedoke. Spomenuo je i pretres prostorija Hitne pomoći KS koji je u srijedu obavila SIPA po nalogu Tužiteljstva BiH. Tražili su arhivsku dokumentaciju koja se odnosi na kobnu večer 8. veljače i medicinski tretman Dženana Memića.

“Postojale su šanse da Dženan preživi, ali to će biti utvrđeno posebnom istragom”, izjavljivao je još ranije odvjetnik Ifet Feraget.

Obitelj Memić već godinama tvrdi da je Hitna pomoć kobnu večer kasno pozvana, naglašavajući da o svemu imaju i snimke koje su ustupili tužitelju.

“Nekih devet minuta prije je Alisi ukazana pomoć, i nakon devet minuta policajci iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela govore “eno tamo momak leži”, upozorava već odavno Muriz Memić.

Osvrćući se na pravac u kojem se istražuje dokumentacija izuzeta iz Hitne pomoći, tužitelj Hasanspahić je kazao da se kobne noći vozilo Hitne pomoći zaustavljalo, što nije uobičajeno. Podsjetimo, još prije je spominjano da je Zijad Mutap izjavio da je “Hitna stala da Alisa povrati”, s čim je kontradiktorna izjava svjedoka koji je vozio Hitnu i koji je kazao “da nikada u životu nije zaustavio Hitnu da neko povraća, jer tamo imaju vrećice, posude i ostalo što je potrebno”.

Svjedoci traže zaštitu

Tužitelj Hasanspahić je na ročištu spomenuo da je do sada pet svjedoka zatražilo zaštitu, te da je jedan od zaštićenih svjedoka detaljno ispričao kako su uništeni dokazi, dok je drugi pričao kako je staklo s lica mjesta bacano u smeće.

Tužitelj je ponovo ukazao na bilježnicu oduzetu od Zijada Mutapa, a u kojoj je on detaljno vodio evidenciju o istrazi.

“Dupovac je kao visokorangirani policajac komunicirao sa Mutapom i kupovao je dokaze. Vrši se utjecaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače”, izjavio je Hasanspahić, naglašavajući da javnost od pravosuđa očekuje da se ovaj slučaj rasvijetli.

Pritisak na sud

Obrane osumnjičenih usprotivile su se prijedlogu za produženjem pritvora, a odvjetnik prvoosumnjičenog Dupovca, Ermin Gačanović je, između ostalog, kazao da je ovaj postupak najveća medijska kampanja ikad zabilježena u BiH, te da se radi o namjerno osmišljenom medijskom pritisku “političkog mentorstva Tužiteljstva”.

Na to ga je opomenula predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić tvrdeći da nikada nije doživjela da se sudu neko obraća na takav način, te da su to shvatili kao pritisak na sud.

Gačanović je od suda tražio da se pritvor zamijeni mjerama zabrane, naglašavajući da su mu majka i supruga narušenog zdravstvenog stanja.

I obrana Zijada Mutapa je tražila mjere zabrane ili kućni pritvor.

-Smatramo da bi ove mjere spriječile uznemirenje javnosti, jer javnost ne bi imala priliku da ga vidi – kazala je odvjetnica Nina Kisić.

Osvrćući se na pojedine stavove koje je obrana iznijela na ročištu, odvjetnik Feraget je naglasio da on smatra da “mediji u ovom predmetu nisu tek tako prisutni već da postoje razlozi zbog čega je ovaj slučaj poznat u javnosti”.

“Ono što je neobično jeste da se citiraju akti osoba protiv kojih je podnesena krivična prijava upravo zbog zataškavanja ubojstva Dženana Memića. Sud će znati to pravilno tumačiti”, naveo je Feraget. Ponovio je da on smatra da će Memić i Dragičević promijeniti političku sliku.

“Ovdje se radi o zataškavanju ubojstva mladića Dženana Memića i činjenicama koje ponavljamo pet godina. Za ovih pet godina nismo ništa novo saznali osim da su tužitelji, policajci i doktori pokušali da zataškaju jedno ubojstvo”, kazao je Feraget, istovremeno naglasivši da pravo postoji zbog ljudi.

Osvrnuo se Feraget i na potenciranje obrane da se još čeka na odluku Vrhovnog suda, a vezano po žalbi Tužiteljstva BiH na drugu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović.

“Tužiteljstvo BiH ne želi da kaže da su Zijad Mutap i Hasan Dupovac ubojice i da su oni jedini odgovorni ali želi da kaže da postoje okolnosti koje ukazuju da su oni povezani sa opstrukcijama u istrazi vezano za slučaj Dženan Memić”, navodi Feraget, dodavši da je činjenica da je do propusta došlo upravo zbog uništavanja, falsificiranja, sakrivanja i podmetanja dokaza.

Vještačenje Alise Mutap

Podsjetimo da se Muriz Memić nedavno sa poduzetnikom Alijom Budnjom suočio na Face TV i tom prilikom je iznio oštre optužbe na račun direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. On je kazao, između ostalog, da će Izetbegović i Enra Suljić morati objasniti kako je umro njegov sin Dženan, a spomenuo je i to da je Izetbegović sudjelovala u odabiru timova koji su vještačili psihičko stanje (amneziju) Alise Mutap.

Izetbegović mu je ubrzo odgovorila putem medija, negirajući sve, te najavljujući tužbu. U međuvremenu je javno istupio i dr. Kemal Dizdarević, koji je bio član jednog od tri tima koji je vještačio navodnu amneziju Alise Mutap. On navodi da nikada nije potpisao nalaz u kojem je definirao gubitak svijesti pacijenta ili takvu amneziju, jer tvrdi, “sam pojam te vrste amnezije ostavlja prostor za spekulacije”.

Alisa Mutap, podsjetimo, bila je u društvu Dženana Memića te tragične veljačke večeri 2016. kada je napadnut, ali tvrdi da se ne sjeća apsolutno ničega.

Memić je, podsjetimo, Tužiteljstvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv 45 osoba među kojima su županijski tužitelji, lječnici, policajci…

“Znala je i Dalida Burzić što se radi, i Vahid Ćosić i Džafer Hrvat. Mi smo njima tada ukazivali na neke stvari, ali oni su to vješto skrivali”, izjavljivao je u nekoliko navrata Muriz Memić, koji nije bio na današnjem ročištu u Sudu BiH, jer će najvjerovatnije biti svjedok Tužiteljstva BiH.

Odgođeno ročište po tužbi Alise Mutap

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je otkazano pripremno ročište po tužbi za klevetu, kojom Alisa Mutap od Muriza Memića, oca stradalog Dženana Memića, traži odštetu u iznosu od 3.000 KM.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO