Koja dva kretena nam se brinu o sigurnosti. Šef MUP-a FBiH proziva ministra sigurnosti BiH za kriminal!

PRO Oglas

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se u povodu reakcije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, a koja je vezana za događanja u Nacionalnoj kontakt točki između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, za razliku od Ministarstva sigurnosti BiH, ranije se nije oglašavalo o navedenoj temi smatrajući kako se problemi trebaju rješavati institucionalno, a ne putem medija:

„Gospodine Nešiću, možete li javno objaviti suglasnost koju je MUP-u RS-a dala Nacionalna zajednička kontakt točka (NZKT) Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om za uspostavljanje SIENA ekstenzije – zaštićenog kanala za komuniciranje – u sjedištu MUP-a RS-a u Banja Luci?

Ne možete, jer takva suglasnost ne postoji. Nikada je nije dao zamjenik koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalne uprave policije. Zahtjev ste uputili nezakonito i kršeći Sporazum o operativnoj i strateškoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda europske policije i kršeći Pravilnik o radu i operativnoj suradnji Nacionalne zajedničke kontakt točke Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om.

Treba li gospodine Nešiću da Vas ja učim kako u članu 6. stav 2. Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda europske policije piše da se razmjena informacija između BiH i EUROPOL-a odvija putem NZKT BiH s EUROPOL-om, a da drugi organi poput MUP-a RS-a mogu vršiti direktnu razmjenu informacija s EUROPOL-om samo ako to EUROPOL i NZKT BiH s EUROPOL-om smatraju prikladnim. Znate li da u članu 10. stav 2. Pravilnika o radu i operativnoj suradnji NZKT BiH s EUROPOL-om piše da je koordinator dužan izvršiti konzultacije sa zamjenicima koordinatora i da je potreban konsenzus za donošenje odluka? Odluke, zapisnici ili neki drugi akti – o tome da NZKT BiH s EUROPOL-om daje suglasnost MUP-u RS-a da bez znanja države BiH razmjenjuje informacije s EUROPOL-om, državama članicama i trećim stranama – ne postoje. Radite nezakonito.

U zahtjevu koji je MUP RS-a uputio ka EUROPOL-u navedeno je izričito da MUP RS-a zahtjeva da NZKT BiH za EUROPOL ne može vidjeti sadržaj razmijenjenih poruka koje MUP RS-a razmjenjuje s EUROPOL-om, državama člancima i trećim stranama. Ja mogu shvatiti da imate neopisivu želju da samostalno dostavljate podatke, primjera radi, MUP-u Republike Srbije, da ih obavještavate o krivičnim predmetima koje vodite protiv državljana BiH, eventualno „pakujete” lišavanja slobode na teritoriji Srbije, ali ne mogu nikako razumjeti da ste spremni direktno kršiti međunarodni sporazum i vjerovati kako će vam to proći.

Što se tiče curenja tajnih podataka, sazovite konferenciju za medije i predočite javnosti sigurnosnu dozvolu za lice koje ste angažirali duži vremenski period po osnovu ugovora o djelu da rukuje tajnim podacima. To ne možete učiniti, jer ste angažirali osobu koja nema pristup tajnim podacima i koja nije prošla sigurnosnu provjeru, a kojoj ste dozvolili da rukuje tajnim podacima s najvećim oznakama tajnosti.

Ministre Nešiću, ne glumite šefa NZKT BiH s EUROPOL-om, jer to niste. Vaša uloga je u suštini da djelujete kao tajnica, administrativna i tehnička ispomoć za NZKT BiH s EUROPOL-om. Vaše ministarstvo uopće se ne smatra nadležnim organom u smislu člana 7. Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda europske policije. Nemojte se uvrijediti, ali Vi ste nešto kao posluga NZKT BiH.

Nadležnosti državnih institucija, a prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, nećete prenositi na entitetske i županijske uprave policija. Povucite zahtjev i obustavite sve buduće aktivnosti za koje nemate suglasnost koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om.

Treba Vam biti jasno da predstavnik MUP-a RS-a ne smije i neće nijednu odluku o razmjeni informacija o kriminalističkim postupcima donijeti bez suglasnosti predstavnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Federalne uprave policije u NZKT BiH s EUROPOL-om. Ili ako hoćete da pričamo Vašim jezikom – bez suglasnost predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Isto tako, valjda Vam je do sada postalo jasno, kako naš predstavnik nikada neće podržati nijedan zahtjev koji ide na štetu države Bosne i Hercegovine.

Ne planiram dalje diskutirati s Vama jer u ovom slučaju pitanja i odgovore na pitanja trebaju postavljati državni tužitelji. A ključni odgovor bit će odgovor koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s EUROPOL-om i to na dva pitanja: Da li ste dali suglasnost da se EUROPOL-u proslijedi zahtjev MUP-a RS? Ukoliko niste, tko je i kada poslao zahtjev?

Molim Vas ne glumite patriotu. Izgledate smiješno. Vaša priča da Nenad Nešić voli državu Bosnu i Hercegovinu, a da Ramo Isak radi protiv države Bosne i Hercegovine govori o stupnju panike u kojoj se nalazite. I da, prenesite i ostalim direktorima sigurnosnih agencija, koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda, a koji su gle čuda odmah nakon MUP-a RS-a uputili zahtjeve za uspostavljanje direktnih kanala komunikacije s EUROPOL-om, državama članicima i trećim stranama da slobodnu povuku zahtjeve, jer zahtjevima neće biti udovoljeno.

Dobro ste ovo smislili, ali Vas provalismo. Ugodan ostatak vikenda ministre Nešiću”, navodi se u reakciji ministra Isaka.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO