Koja je svrha stidnih dlačica i je li sigurno uklanjati ih?

PRO Oglas

Iako je većinski dio društva usmjeren na njihovo uklanjanje, stidne dlačice imaju svoju svrhu, a njihovo uklanjanje nosi neke, ne drastične, rizike i potencijalne nuspojave.

Istraživači teoretiziraju da stidne dlake imaju tri glavne svrhe za ljudsko tijelo.

One uključuju:

-smanjenje trenja tijekom seksa,

-sprječavanje prijenosa bakterija i drugih mikroorganizama na druge,

-održavanje optimalne temperature za genitalije.

Druge teorije o svrsi stidnih dlačica uključuju hvatanje feromona. Međutim, većina dobro kontroliranih znanstvenih istraživanja nije pokazala nikakve uvjerljive dokaze za to.

Navedeno je povezano s teorijom o stidnim dlačicama i pubertetu. Budući da se stidne dlake pojavljuju tijekom puberteta, često su fizički znak spolne zrelosti i možda su nekada služile kao vizualni pokazatelj spremnosti za buduće partnere.

Korisnost

Primarna korisnost stidnih dlačica je njihova sposobnost da smanje trenje tijekom spolnog odnosa.

Koža u području oko genitalija vrlo je osjetljiva. Stidne dlake mogu prirodno smanjiti trenje povezano s pokretima tijekom spolnog odnosa te prilikom drugih aktivnosti kod kojih može doći do trljanja.

Stidne dlake također mogu pomoći u zaustavljanju ulaska bakterija i drugih mikroorganizama u tijelo. Točnije, mogu pomoći u blokiranju prljavštine i patogena koji mogu ući u tijelo kroz vaginu ili penis.

Prema jednom istraživanju iz 2017., stidne dlake mogu pomoći u smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama . Međutim, potrebne su dodatne studije kako bi se dokazao faktor značajnosti stidnih dlačica u kontekstu prevencije spolno prenosivih bolesti.

Možemo li ih imati previše ili premalo?

Stidne dlake su normalne, a količina dlaka varira od osobe do osobe. Ne postoji standard za količinu, debljinu ili područje koje će prekriti stidne dlake.

Ljudi mogu primijetiti ekstremne varijacije u rastu kose zbog hormonalnih promjena. Na primjer, osoba može primijetiti prekomjernu dlakavost stidnih organa kao rezultat sindroma policističnih jajnika, dok drugi mogu primijetiti gubitak stidnih dlačica zbog starenja.

Što se tiče potencijalnih rizika pri uklanjanju stidnih dlačica, ono je generalno sigurno, ali može rezultirati ozljedama kao što su opekline, urezi i posjekotine. Osoba treba biti oprezna bez obzira na to kako odluči ukloniti svoje stidne dlačice.

Klik.hr

Facebook Comments Box

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO