Koliko je preventivna suspenzija Fahrudina Solaka do sada koštala građane FBiH

PRO Oglas

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, od svibnja prošle godine preventivno je suspendiran, pa je Mirsad Čamdžić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na posljednjoj sjednici naglasio kako bi bilo korisno da proračunski korisnici znaju koliko ih je do sada koštala Solakova preventivna suspenzija.

Podsjećamo, protiv Solaka je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu u predmetu “Respiratori”.

“Pravno nije očigledno uvijek pravedno”

-Na posljednjoj sjednici smo razmatrali izmjene i dopune Zakona o državnoj službi koji se mijenja samo u dva člana. I ja sam vidio da zakon favorizira tu takozvanu preventivnu suspenziju. Onaj tko je pod preventivnom suspenzijom zaista po zakonu sve dobiva. Mi smo čak 2020. godine u svibnju imali inicijativu da se promijeni taj član, da onaj tko je u preventivnoj suspenziji dobiva 50 posto, odnosno, 60 posto ako izdržava obitelj. Međutim, nitko neće da uđe u ozbiljne izmjene. Zakon je pun mogućnosti za zakonske manipulacije. Htjeli smo otvoriti temu da se zakon pretrese na kvalitetniji način. Fahrudin Solak je u ovom slučaju klasičan primjer, vjerujem da on ništa nije dobio što mu po zakonu ne pripada, ali pravno nije očigledno uvijek i pravedno – kazao nam je Čamdžić.

U Federalnoj upravi civilne zaštite Faktor.ba upitao je koliko je novca isplaćeno Fahrudinu Solaku od trenutka preventivne suspenzije do danas, koliko iznosi Solakova plaća, i da li mu se pored plaće svo vrijeme isplaćuju i drugi dodaci.

-U skladu sa Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH, presudi Ustavnog suda FBiH i točkom 2 navedenog rješenja Vlade Federacije BiH propisano je da imenovani za vrijeme preventivne suspenzije prima puni iznos plaće. Suspendirani direktor FUCZ-a prima osnovnu plaću, obračunatu u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH, presudi Ustavnog suda FBiH i Pravilnikom o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika u FUCZ-u – stoji u pismenom odgovoru FUCZ-a, uz:

-Na osnovu prethodno navedenog proizlazi da je plaća direktora utvrđena prema II platnom razredu, obračunata u skladu sa koeficijentom propisanim za rukovoditelja federalnog organa uprave, umnoženim sa jedinstvenom osnovicom utvrđenom za sve federalne organe. Te, uvećanim za 0,5 posto za svaku započetu godinu mirovinskog staža imenovanog i za poseban dodatak koji se obračunava na osnovnu plaću bez dijela plaće po osnovu radnog staža i čini sastavni dio plaće – odgovoreno je “Faktoru”.

Zatražili smo da nam prevedu svoj odgovor i kažu kolika je plaća Fahrudina Solaka.

-Kao što smo već naveli u odgovoru, plaća direktora utvrđena je prema II platnom razredu, obračunata u skladu sa koeficijentom propisanim za rukovoditelja federalnog organa uprave, umnoženim sa jedinstvenom osnovicom utvrđenom za sve federalne organe. Propisani koeficijent je 6,2, dok je utvrđena osnovica 330 KM. Osnovna plaća dakle iznosi 2.046 KM – navode iz FUCZ-a, iako su pitali koliko je osnovna plaća, već ukupna i da li se na to isplaćuju dodaci.

Šta kažu federalni revizori

Federalni revizori u Izvještaju o financijskoj reviziji FUCZ-a za 2020. godinu konstatirali su da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto Fahrudinu Solaku i nakon što je Vlada FBiH 12.5.2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji.

-U periodu od 12.5. do 31.12.2020. godine direktoru uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uvjete rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM) – stoji u revizorskom izvještaju.

Da se zaključiti da je preventivna suspenzija Fahrudina Solaka do sada koštala građane više od 44.000 KM.

Faktor.ba

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas