Koliko je ukrajinskih vojnika poginulo? Kijev skriva brojke, ali procjene postoje

PRO Oglas

Ukrajinska neprofitna organizacija jučer je objavila da je korištenjem javnih izvora došla do podatka da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. poginulo gotovo 25.000 ukrajinskih vojnika, a procjenjuje da stvarni broj prelazi 30.000.

Kijev svoje gubitke smatra državnom tajnom jer bi njihovo objavljivanje moglo naštetiti ratnim naporima. New York Times je u izvješću objavljenom u kolovozu citirajući anonimne američke dužnosnike procijenio da je broj poginulih Ukrajinaca nešto manji od 70.000.

Pišući za ukrajinski tjednik Tižden, povjesničar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko rekli su da je Šapovalenkov projekt “Knjiga sjećanja” korištenjem javnih izvora potvrdio 24.500 smrti u borbenim akcijama i izvan njih. Stvarni broj je vjerojatno veći, dodali su istaknuvši da su mnogi od 15.000 vojnika koji se vode kao nestali vjerojatno mrtvi.

“Očito 24.500 imena nije konačan broj mrtvih, no prema našoj procjeni, on nije manji od 70 posto. To znači da je stvaran broj mrtvih u borbenim i neborbenim situacijama veći od 30.000”, napisali su. Primjenjujući omjer jedan naprema tri, procijenili su da je ranjeno do 100.000 vojnika.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane za Reuters je rekao da neće komentirati te podatke. Članak, objavljen kasno sinoć, pojavio se u vrijeme kada se Ukrajina suočava s mogućnošću vođenja dugotrajnog rata protiv Rusije. Glavni ukrajinski general je u tjedniku Economist ranije ovog mjeseca napisao da sukob postaje statičan i nalik ratu iscrpljivanja.

Ukrajinska protuofenziva započeta u lipnju ostvarila je tek minimalne teritorijalne uspjehe na istoku i jugu zemlje. Autori članka u Tiždenu rekli su da je razne procjene objavljene u zapadnim medijima, koje su opisali kao sklone “manipulaciji”, ključno uravnotežiti s podacima koji se mogu provjeriti. Rusija također nije objavila broj svojih vojnika poginulih u sukobu.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO