Koliko su jadnici iz FEAL-a Široki Brijeg platili za lažiranje uzorka njihovih otpadnih voda?

PRO Oglas

Trebalo je više od mjesec dana kako bi analitički izvještaj uzetog uzorka vode iz rijeke Ugrovače stigao na stol Županijskoj inspekciji ŽZH, a koju je radilo Zavod za javno zdravstvo FBiH u Mostaru.

Da nije javno svjedočeno kako je Županijski vodoprivredni inspektor uzeo uzorke vode iz Ugrovače kada je ona bila toliko tirkizno plava i iz nje isparavao nesnosan smrad, rekli bi jednostavno kako je taj uzorak uzet, pa možemo slobodno kazati s nekog izvora pitke vode na Alpama i kako je ta voda zdrava za konzumaciju!

Ono što je još zanimljivo, nismo samo mi vidjeli i osjećali to kao ti inspektori, gledali su to danima mnogi građani Širokog Brijega kako ovdje nešto “ne štima”!

Vidjeli su i lokalni mediji, vidjeli su i predstavnici vlasti, vidjele su i brojne “ekološke” pa i braniteljske udruge koje samo postoje na papiru kako bi “prali novac” za neka svoja naklapanja. Vidjelo je i lokalno ribolovno društvo DSR Borak koje funkcionira nelegalno, ali eto legalno uzimaju novac ribičima kako bi na rijeci Lištici lovili “kontaminiranu” ribu….. ma svi su vidjeli, ali….

Gradski vijećnici Dalibor Ravić, Josip Pinjuh, Ivan Barać i Dario Hrkać redovno su na sjednicama propitivali što se to događa i zbog čega nitko ništa ne poduzima po ovom sramotnom zagađenju Širokog Brijega od jedne firme, a koje traje već godinama.

Gradonačelnik Miro Kraljević uvijek se pravio “pametan” i odgovarao nejasno na ta pitanja ali jasno svojim odgovorima davao na znanja kako je on samo jedan “običan bespomoćni starac” okružen nesposobnim uhljebima koji ne žele štititi interese i zdravlje svojih sugrađana, nego gledaju interes jedne firme pa čak i on govori unaprijed kako to zagađenje ne dolazi iz te “jedne” firme!

Naravno, radi se o firmi FEAL iz Širokog Brijega koju su zaposjeli “miševi” i koji imaju dovoljno novca ne odvozeći na adekvatno zbrinjavanje ta svoj otkad jer košta toliko da im je jeftinije “kupovati” mnoge prodane duše za šutnju, a koje će kasnije svoju šutnju plaćati kroz lijekove, dok će ih generacije proklinjati što su napravili!

Sada dolazimo do jedne snimke koju do sada nismo nigdje objavili, jer je čekala ovaj pogodan trenutak da bude puštena u javnost. Iako napominjemo, imamo još puno materijala ali sve u svoje vrijeme. Nadamo se kako će ova snima biti dovoljan pokazatelj bahatosti i dovoljna da konkretne poteze ovdje ima poduzeti i gradska inspekcija, osim ako nisu “u talu”….

Vidjeli ste na snimci kako zagađenje ne dolazi iz pogona FEAL-a, kako ta pročišćena voda ulijeva se kanal kojim teče voda iz Borka a koja se ulijeva u Ugrovaču, kako kamen u Ugrovači je normalne boje, kako zelenilo normalno raste u skladu s prirodom, kako je Ugrovača u dužini nekoliko kilometara čista i ribe se u njoj mrijeste a rakovi po dubini hodaju. Vidjeli ste kupače i zasađena brojna polja poljoprivrednim proizvodima koja ćemo kasnije konzumirati kao pravi domaći proizvod. Ma vidjeli ste kako smo lagali i izmišljali svakakve gluposti na tu poštenu firmu FEAL iz Širokog Brijega.

Dokaz kako smo svo vrijeme lagali i da sve što smo vidjeli, osjetili ili čuli, potvrđuje analiza Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koje je toliko vjerodostojno i ažurno da na njihovoj službenoj web stranici i glavnoj rubrici još stoje “stroge” preporuke o nekakvom COVID-u i pozivima na cijepljenje tj prijetnjama da se cijepite “zbog onih koje volite”. Znači uhljebnička sekta koja živi na račun poreznih obveznika i plaćenika jer nije u stanju ažurirati vlastiti web portal vijestima i informacijama aktualnim zbivanjima u državi jer im je bitnije da na naslovnoj stranici je zaplašivanje i ucjene naroda!

Ok, zamislit ćemo kako smo članovi “te sekte i HDZ-a BiH”, nismo vidjeli njihovu web stranicu, ali Vi ako ne želite zamišljati, možete ju vidjeti kliknuvši OVDJE, a mi se vraćamo na to naše konstantno obmanjivanje javnosti jer smo vidjeli kako je ta “tirkizno plava” Ugrovača samo bila nama vidljiva, samo nama bila zagađena… a što potvrđuje i sama analiza vode koju je obavio taj isti Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sa svojim sjedištem u Mostaru, a koju analizu potpisuju voditeljica Odjela za kemijsku analizu vode, dipl. ing. Vesna Ljubić i voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, dipl. ing. Slađana Šarac….

Nakon ovakve analize koju su nam ustupili iz Inspekcije ŽZH, a koja pokazuje kako je voda donesena na uzorak skoro pa zdrava i za piće, ovog puta njima ostaju “ruke vezane” u ovom slučaju kako bi adekvatno sankcionirali firmu FEAL iz Širokog Brijega za ove propuste koji su bili vidljivi, ponavljamo, samo nama!

Što je još zanimljivo, a mogli ste vidjeti i na početku dokumenta prve stranice same analize kako je datum početka bio 30.1.2023., datum analize je završio 1.2.2023., datum pisanja i potvrđivanja analize je napravljen 23.2.2023., a sama analiza na stol Inspekcije ŽZH je stigla 7.3.2023., što dovodi do sumnje u ovaj Zavod za javno zdravstvo FBiH i njihovu ozbiljnost shvaćanja posla kojim se bave, i koji poput krpelja žive na račun poreznih obveznika.

Dodajmo još kako je ova analiza plaćena oko 370 KM novcem građana ŽZH. Inspekcija je odradila svoj dio posla ali netko je ovdje izgleda dobro nešto zas…, tako da nam ostaje nedorečeno pitanje a koje ne možemo da ne postavimo – Koliko su jadnici iz FEAL-a Široki Brijeg platile za lažiranje uzorka njihovih otpadnih voda?

Mili Marušić / OTPOR.Media

Pomozite rad Udruge “EKO OTPOR” u borbi protiv zagađivača okoliša

Nećemo odustati, Široki Brijeg nije prćija FEAL-a niti bilo koje firme da uništava ovaj Grad svojom pohlepom. Zato ovim putem pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu u zaustavljanje ovakvih štetočina i mogućih lažiranja analiza.

S obzirom na to kako je Udruga “EKO OTPOR” najaktivnija na području ŽZH po pitanju prokazivanja zagađivača okoliša, i ista nije član “partije” niti ima nelegalne mogućnosti dolaska do novca poput većine Udruga, a ovo sve košta i teško sa svojim primanjima bez utjecaja “trećih strana” može odrađivati zahtjevnije stvari poput ovakvih analiza na više Instituta, a ne samo jednom koji lako može biti “kupljen”. Pozivamo građane kojima je stalo do zaštite njihove lokalne sredine, da u skladu svojih financijskih mogućnosti pripomognu, a Udruga “EKO OTPOR” se obavezuje kako će u skladu svojih mogućnosti nastaviti se boriti protiv zagađivača okoliša na području Županije Zapadnohercegovačke.

UDRUGA ZA SIGURNO ŽIVOTNO OKRUŽENJE “EKO OTPOR”
Adresa: Kardinala Alojzija Stepinca 12, Široki Brijeg
Žiro-račun: 1610000236500076
(Raiffeisen Bank Bosna i Hercegovina)

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO