Komšić je ponizio BiH, a ne Plenković. Bio je spreman žrtvovati sve dobro da ispadne baja

PRO Oglas

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je taj koji je svojim političkim igrama ponizio državu na čijem je čelu, a potom je odgovornost za to pokušao prebaciti na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, piše u srijedu sarajevski “Dnevni avaz”.

Premijer Plenković, koji je u utorak boravio u Sarajevu zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom nizozemske vlade Markom Rutteom, nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je tamo bio i Komšić.

Plenković je to objasnio tvrdnjom kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, s obzirom da je on četiri pita izabran na tu dužnost glasovima pripadnika drugih naroda.

Dio medija u BiH bliskih Komšiću odluku hrvatskog premijera opisao je skandaloznom, no “Avaz”, blizak bošnjačkim političkim strukturama, u posebnom komentaru ističe kako je skandal zapravo prouzročio sam Komšić.

On, kako navodi “Avaz”, uopće nije trebao biti na sastanku u utorak, a ranije je delegirao svoja dva savjetnika da ga tom prigodom predstavljaju, no u zadnji je trenutak promijenio mišljenje i u utorak se ipak pojavio u Predsjedništvu.

Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio sudjelovanje, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim, a ovako ga je doveo pred svršen čin, stoji u komentaru.

“Pitanje je što je htio postići. Da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva. Jedno je sigurno, Komšićevi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao baja (gazda). Na kocku je stavio i naš napredak ka EU, a posebno ozbiljnost države BiH koju, trebalo bi, predstavlja”, zaključuje “Avaz”.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk