Kontracepcijske pilule: Prednosti i nedostaci kroz 24 simptoma

PRO Oglas

Kontracepcijske pilule postoje već 60 godina, a samo 8 % Hrvatica ih koristi kao alternativu kondomima i dijafragmi. Ipak u svijetu je situacija mnogo drugačija te 60 % žena koristi kontracepciju.

Uz očitu namjeru sprječavanja neželjene trudnoće, tableta zapravo nudi i brojne druge pogodnosti, poput reguliranja menstruacije, borbe protiv hormonskih akni, ublažavanja bolnih mjesečnica i još mnogo toga. Ali, kao i kod svih dobre stvari i tu postoje nuspojave. “Trik je u pronalaženju prave formulacije tableta uz pomoć liječnika i omogućavanju oko tri mjeseca da se tijelo prilagodi”, kaže Sherry Ross, dr. Med., stručnjakinja za žensko zdravlje u Kaliforniji.

Obzirom na učinkovitost ne koriste se dovoljno, možda zbog mogućih nuspojava ili pak mogućnosti krvnih ugrušaka. Što se tiče zgrušavanja krvi, žene koje uzimaju pilule u nešto su većoj opasnosti od onih koji ih ne uzimaju, ali je veća vjerojatnost da ćeš umrijeti od grušanja krvi tijekom trudnoće nego tijekom uzimanja pilula. Od toga je, opet, veća vjerojatnost da ćeš poginuti u prometnoj nesreći. Isti iracionalni strah stvorio se oko AstraZenecina cjepiva, a znanstvenici su rizik od zgrušavanja krvi od cjepiva okarakterizirali kao minimalan i još manji nego kod uzimanja kontracepcijskih pilula.

Bezbolnije menstruacije

“Mnoge žene koje koriste oralne kontracepcijske tablete primjećuju da im mjesečnice postaju manje obilne”, kaže dr. Irobunda. “To se događa zato što hormoni u tabletama čine sluznicu maternice tanjom.”

Redovite menstruacije

Stižu dobre vijesti. “Žene koje koriste tablete smatraju da su im menstruacije redovitije, a to je ono što svaka žena želi. Tijelo reagira na tablete u zadanom ciklusu od 26 do 28 dana”, kaže dr. Jackson-Bey. Također kaže da redovite menstruacije također smanjuju rizik od raka jajnika.

Suhoća rodnice

“Neke tablete koje sadrže estrogen mogu uzrokovati da žene imaju nižu količinu estrogena u tijelu, što onda može uzrokovati suhoću”, kaže dr. Irobunda. Dakle, ako osjećaš suhoću rodnice, to je zato što si na tableti koja ima nižu razinu estrogena. Ali, ako ti se to dogodi, postoji puno sjajnih lubrikanta.

Probojna krvarenja

Probojno krvarenje je krvarenje u sredini ciklusa, često se radi o smećkastom iscjetku. Iako je ovo uobičajena, ali iritantna nuspojava tableta, znaj da ona “obično nestaje u prva tri mjeseca upotrebe”, kaže dr. Irobunda. Razlog tome što se to prije svega događa: “To je uzrokovano promjenama u razini hormona u tijelu tijekom uzimanja tableta, što zatim utječe na sluznicu maternice, čineći je sklonijom pojavljivanju iscjedaka”, dodaje ona.

Mučnina

Neke žene osjećaju mučnine kad počnu uzimati tablete, kaže dr. Jackson-Bey. Iako mučnina ne bi trebala trajati više od tri mjeseca nakon što se tijelo prilagodi, uzimanje tablete uz obrok može smanjiti osjećaj nervoze dok se tijelo prilagođava na novu razinu estrogena i progesterona. Još jedan savjet: “Uzimanje tableta prije spavanja može smanjiti simptome mučnine”, kaže dr. Irobunda.

Osjetljivost dojki

Dr. Jackson-Bey sugerira da ta nuspojava obično nestaje nakon nekoliko mjeseci.

Češće glavobolje

Studija iz 2005. objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazala je da približno 10 posto korisnica osjeća glavobolju u roku od mjesec dana od početka uzimanja tableta. Jednom kada se tijelo prilagodi novoj oralnoj kontracepciji, većina izvještaja da glavobolje nestaju.

Manje glavobolja

Dr. Jackson-Bey objasnio je da određene žene koje su imale menstrualne migrenu mogu primijetiti smanjenje nakon što su počele uzimati tablete.

Nadutost

Uzimanja tableta može dovesti do zadržavanja vode i nadutosti, pokazalo je istraživanje američkog časopisa Physiology. Ovi učinci mogu biti posebno jaki za žene koji pate od poremećaja gastrointestinalnog trakta.

Smanjen rizik od određenih karcinoma

Pregled studija iz njemačkog medicinskog časopisa iz 2011. godine ispitivao je vezu između kontracepcije i rizika od raka te utvrdio da su se incidencije karcinoma jajnika smanjile za 30 do 50 posto među ženama bez HIV-a ili HPV-a koje su uzimale tablete.

Manje grčeva

Budući da tablete reguliraju odnos estrogena i progesterona, menstruacija slijedi predvidljiv raspored. Jednom kada se prilagodite tabletama, menstruacija može postati lakša, što može značiti manje bolno menstrualne grčenje, kaže dr. Ross.

Čišća koža

Na akne u velikoj mjeri utječu visoke razine muških hormona poput testosterona i androstendiona pa uzimanje anti bebi pilula koje sadrže estrogen i progesteron može smanjiti pojavljivanje prištića na licu, prema časopisu Journal of Drugs and Dermatology.

Povećan apetit

Možda se sjećaš kad si imala PMS da su ti hormoni povećavali osjećaj gladi. Isto vrijedi i kada promijeniš razinu estrogena i progesterona putem tablete. “Ponekad progesteronska komponenta tablete može potaknuti apetit”, kaže dr. Jackson-Bey.

Bakterijske vaginoze

Anit bebi pilule djeluju na hormone koji mogu utjecati na vaginalno tkivo, što ga u nekim slučajevima čini osjetljivijim na infekcije.

Promjene raspoloženja i drugi emocionalni problemi

Ovo je pitanje složeno. Dok su neke žene s anamnezom problema s raspoloženjem – depresija, anksioznost, čak i nesanica sklonije vidjeti porast ozbiljnosti svojih simptoma nakon što popiju neke kontracepcijske pilule, druge izvještavaju da tablete poboljšavaju njihovo raspoloženje, prema dr. Jackson-Bey.

Krvni ugrušci

Vjerojatnije je da će se stvoriti u nogama ili plućima ako si na kontracepcijskim tabletama koje sadrže estrogen, kaže dr. Irobunda. “Hormon estrogen može dovesti do lakšeg zgrušavanja krvi”, potvrđuje ona. To može biti zabrinjavajuće i postati opasno po život, stoga vrijedi obavijestiti svog liječnika ako imaš obiteljsku anamnezu u vezi s krvnim ugrušcima prije nego što počneš uzimati tablete.

Manja učestalost anemije

Studije sugeriraju vezu između oralne kontracepcije i manje učestalosti anemije, stanja u kojem imaš niže razine crvenih krvnih stanica koje dovode kisik u organe. “Pilula pomaže povećati razinu željeza jer se tijekom razdoblja oralne kontracepcije gubi manje krvi”, kaže dr. Irobunda. “Pilula održava ne samo veći broj crvenih krvnih zrnaca, već i višu razinu hemoglobina i željeza.”

Manje boli tijekom seksa

Prema studiji objavljenoj u Elsevieru, uzimanje tableta može povećati žensko vaginalno podmazivanje i, kao rezultat, spolni odnos učiniti manje bolnim.

Znatno smanjena šansa za trudnoću

To je glavni razlog zašto je stvorena kontracepcijska pilula. Ako se uzimaju savršeno 1-3 od 1000 žena će ostati trudna u godinu dana uzimanja. Ako se pilule zaboravljaju, 2-3 od 100 žena će ostati trudne u godinu dana uzimanja

Smeđe mrlje na licu

Prema studiji u British Journal of Dermatology, oralni kontraceptivi mogu povećati rizik od kožnog stanja nazvanog melazma, zbog čega na licu mogu izbiti mrlje smeđe boje. Istraživanja pokazuju da je vjerojatnije da će se to dogoditi kod ljudi koji imaju obiteljsku povijest problema s kožom.

Manji spolni nagon

“Neke pacijentice govore o smanjenju libida nakon što počnu uzimati tablete”, kaže dr. Jackson-Bey.” Ali to je zeznuto. To ima smisla jer nemate normalnu fluktuaciju hormona kao što bi bila bez tableta”, dodaje. No, ona ističe da je velik dio toga možda posljedica drugih nuspojava poput suhoće rodnice i bolova u dojkama. No, seksualni nagon se ponovno aktivira ili čak jača od razine prije uzimanja tableta, otprilike devet mjeseci nakon uzimanja tableta, prema studiji objavljenoj u časopisu Contraception.

Poboljšanje raspoloženja

Da, neke žene s povijesti emocionalnih problema otkrili su da tableta pogoršava njihove simptome. Ali druge tvrde da im je to potaknulo psihološku dobrobit. Dokazi sugeriraju da antibebi tablete kod mnogih žena mogu smanjiti depresiju.

Jači ligamenti

Izgleda da su kontracepcijske pilule povezane s manjom učestalošću ozljeda koljena, prema Nacionalnoj medicinskoj knjižnici. Istraživači koji su pronašli ovu povezanost vežu je za regulaciju estrogena u tabletama.

Promjene u izboru partnera

Studije su također otkrile fascinantnu vezu između upotrebe oralnih kontraceptiva i sklonosti određenim osobinama kod njihovih partnera. Prema nekim dokazima, tablete mogu učiniti žene sklonijima odabiru partnera dobrih za njih, a ne seksualno privlačnih.

Miss7zdrava

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO