Laprdalo Dodik – “Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost RS-a”

PRO Oglas

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da vjeruje u nezavisnost Republike Srpske i da smatra da će se to morati dogoditi jednog dana.

Dodik je rekao da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi.

“Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske. Onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram kazati da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao”, rekao je Dodik za TV Prva.

Kada je riječ o američkim sankcijama njemu i njegovoj obitelji, Dodik je rekao da je to više nemoć, te da nema pravo da zbog svog komoditeta žrtvuje nacionalne interese RS.

On je istakao da je ponosan na svoju obitelj, dodajući da su oni jako svjesni i odgovorni ljudi i da se bore u životu, a da to smeta Amerikancima.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je dodao da je on birani dužnosnik i da ima pravo da bira na koji način vodi politiku.

“Ključno pitanje oko mene nije više kriminal, sada se sve svelo na retoriku, to im smeta i to im je pogubno”, dodao je Dodik.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH, Dodik je rekao da je za Srbiju relevantno Predsjedništvo BiH, a ne jedna trećina tog predsjedništva koju čini Denis Bećirović, koji je, kako je naveo, kvazipovijesničar i mrzi sve srpsko, iznosi laži, ali nema potencijal da nešto učini.

“Ovo će se pretvoriti više u suđenje BiH nego meni, vidjeti ćemo tko će tu izgubiti”, rekao je nakon što je upitan da prokomentira nastavak suđenja pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Dodik je rekao kako u ponedjeljak putuje na sastanke u Brisel, a da će u srijedu 6. prosinca otići u Sud BiH, za koji, smatra da je antiustavan i da ga RS ne prihvaća, ali i da je “realnost i da iza njega stoje moć i sila Zapada”.

“Možda ne treba da propustimo priliku da odemo na taj sud i da ga devastiramo. Mislim da ne bi trebalo da bude teško dokazati ni sa pravnog ni sa političkog stanovišta ništavnost tog procesa”, rekao je Dodik za srbijansku tv.

Kazao je da “je najvažnije da se pred Sudom BiH pokaže da je BiH apsurdna, da stranac nema pravo da nameće zakon, te da je i taj sud nametnut, a da je on, kao izabrani predsjednik, tamo jedini legalan”.

“Činjenica je da privatno lice mijenja zakon i to nigdje ne postoji u svijetu. Nelegalni Schmidt donio je odluku da bude kažnjen onaj koji njega ne poštuje, zbog čega me sada inkriminiraju i Sud i Tužiteljstvo BiH. Kao predsjednik RS obavezan sam prema Ustavu da potpišem ukaz koji je donijela Narodna skupština. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca. Naša politika je očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći što mi mislimo – a naš izbor nije BiH”, kazao je Dodik.

On je govorio i o navodnim pokušajima revizije Dejtonskog sporazuma, da “se smanje nadležnosti Republike Srpske”, te je kazao da “nisu uspjeli da potpuno devastiraju taj sporazum i da je RS nastavila da živi što je izazvalo nervozu na mnogo većem nivou”.

“Cilj je da se oslabi RS i ojača unutarna BiH”, rekao je on.

Komentirao je i pitanje koje se odnosilo na ranije navode o tome kako bi ga NATO mogao kidnapirati.

Poručio je da o tome nema pravo da razmišlja, već da svoj posao radi bez oklijevanja.

“Čini mi se da ne činim štetu drugome, štitim interes RS i Srba”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o odlasku u Brisel, Dodik je putem društvene mreže “X” naveo kako se RS zalaže za europski put BiH, ali da ne može dozvoliti da se na tom putu odrekne sam sebe, svojih ustavnih nadležnosti, imovine..

“Na predstojećem sastanku u Briselu zatražiti ću da se dosljedno u paketu sprovedu i realiziraju svi prioriteti iz Mišljenja Europske komisije, ali ću reći i da BiH treba da bude suverena zemlja, a ne kolonija, jer je to neophodno da bi napredovala na europskom putu. To znači da stranci moraju da ostave BiH njenim legalno izabranim političkim predstavnicima”, napisao je Dodik.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk