LETI, LETI, DIJANA – Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Kajmaković

PRO Oglas

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a provodi istragu protiv zamjenice glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Diane Kajmaković.

“O odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV-a BiH, javnost će biti obaviještena po okončanju istrage”, naveli su iz Ureda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Istraga je pokrenuta nakon što su 26. rujna ove godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije Diani Kajmaković, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili sudjelovanje u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom na stranici Ministarstva financija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Navodi se i da se takve “aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju”.

“Diana Kajmaković nastavila je potkopavati demokraciju i vladavinu prava u BiH. Današnja odluka jača predanost SAD-a za stabilnu i prosperitetnu BiH, ciljajući na pojedinca koji je igrao centralnu ulogu u onemogućavanju korupcije u zemlji”, kazao je tajnik za terorizam i financijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson, navodi se u priopćenju.

Nakon objave da su Kajmaković uvedene sankcije, vršitelj dužnosti glavnog državnog tužitelja Milanko Kajganić je za BIRN BiH rekao kako je u Tužiteljstvu BiH i ranije formiran predmet protiv svih osoba stavljenih na listu sankcija.

“Jedini komentar koji mogu dati a koji se tiče navedenih aktivnosti jeste činjenica da je u Tužiteljstvu već formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama”, pojasnio je Kajganić, podsjetivši da je tužiteljica Kajmaković njegovom odlukom premještena u Posebni odjel za ratne zločine.

Tri dana poslije uvođenja sankcija, i VSTV je odlučio da Kajmaković, kao kandidat, bude isključena iz procedure imenovanja novog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, nakon što je ranije Odjel za imenovanje konstatirao da se postavlja pitanje integriteta tužiteljice Kajmaković, te da Milanko Kajganić ostane jedini kandidat za ovu funkciju.

“Na moje inzistiranje, skinuta je Diana Kajmaković s liste. Dao sam svoj razlog zašto nisam ni za Janjića, ali zašto nisam ni za prvog kandidata”, kazao je tom prilikom Sanin Bogunić, član VSTV-a.

Drugi član Vijeća Mustafa Šabić dodao je da nema dileme da Janjić i Kajmaković nisu podobni kandidati za ovu funkciju, iz razloga što je Janjić pravomoćno disciplinski kažnjen, a Kajmaković “zbog svih napisa odranije”.

Detektor.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO