Liječnica objasnila koje vrste glavobolje su zabrinjavajuće

PRO Oglas

Dr. Natasha Yates, zamjenica voditelja Opće prakse na Sveučilištu Bond u Australiji, kaže da se jako često susreće s pacijentima koji se žale na glavobolju. Ovo su savjeti koje daje svim svojim pacijentima.

Slučajevi u kojima je poželjno ići u bolnicu

Ozbiljni i hitni uzroci glavobolje uključuju infekcije, krvarenje, ugruške i tumore. “Nemojte se ustručavati ići ravno u bolnicu (hitnom pomoći ili s pouzdanim vozačem) ako primijetite jedno ili više od sljedećeg:

– iznenadna pojava najgore glavobolje koju ste ikada imali
– glavobolja koja se pogoršava vježbanjem ili spolnim odnosom
– ukočenost vrata
– visoka temperatura koja se ne spušta s lijekovima protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta
– glavobolja nakon traume glave ili vrata
– promjene osobnosti i/ili čudno ponašanje
– slabost/ukočenost jedne strane tijela

Hitne su i neke specifične situacije:

– trudnice koje razviju iznenadnu jaku glavobolju
– osobe s oslabljenim imunitetom (kao što je netko tko živi s HIV-om ili na jakim lijekovima za suzbijanje imuniteta)”.

Za većinu glavobolja ne morate ići u bolnicu

“Srećom, većina glavobolja je manje ozbiljna i može se riješiti bez odlaska u bolnicu. Ali one i dalje mogu uzeti ozbiljan danak. Ali samo to što ne morate trčati u bolnicu ne znači da ne biste trebali dobiti pomoć, pogotovo ako imate redovite glavobolje. Započnite tako što ćete dogovoriti termin za posjet liječniku opće prakse kako biste razgovarali o vašoj glavobolji”, kaže dr. Yates.

Korisno je zabilježiti svoje glavobolje za pregled kod liječnika. Najvažniji alat koji liječnici imaju za dijagnosticiranje glavobolje je vaša anamneza. Možda mislite da postavljaju puno pitanja, ali to je zato što postoji toliko mnogo mogućih uzroka. Budite strpljivi sa svojim liječnikom opće prakse dok vam pokušava postaviti najtočniju dijagnozu.

Postoji li obrazac vaših glavobolja?

“Određene glavobolje, kao što su epizode migrene ili tenzijske glavobolje, mogu imati okidače koji ih pokreću, uključujući određenu hranu, nedostatak sna, određene mirise ili emocionalni stres. Hormonske glavobolje prate menstrualni ciklus. Kada se primijeti povezanost, možda ćete moći rano spriječiti i liječiti glavobolju.

Glavobolje rijetko zahtijevaju dijagnostičke pretrage, ali ako je vaš liječnik zabrinut, može organizirati CT, MRI ili lumbalnu punkciju. Čak i ako ste poslani na daljnje testiranje, određeni uzrok možda neće biti pronađen. Ako je to slučaj, cilj vašeg liječnika bit će pomoći vam da upravljate vašim glavoboljama i smanjite njihov utjecaj na vaš život”, objasnila je dr. Yates.

Index

Facebook Comments Box

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO