Ljubuška knjižnica u prošloj godini upriličila 30 manifestacija uz novitet pokretne knjižnice

PRO Oglas

Organiziranjem raznovrsnih kulturno-društvenih manifestacija, predstavljanja knjiga, projekata, tečajeva i štošta drugoga, JU Kulturno-športski centar Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, i u 2020. godini marljivo je radila na trajnoj misiji oplemenjivanja kulturnog života na prostoru ovoga Grada. Bio je to povod da nam Ivica Vizentaner, ravnatelj Knjižnice, pojasni o kakvim je projektima riječ te kakvi su planovi u bliskoj budućnosti.

-S pravom možemo reći da je Knjižnica Ljubuški postala središte kulturnog života i da je prošla godina bila poprilično uspješna. Upriličili smo 30 manifestacija, iako su zbog pandemije koronavirusa vrata ove ustanove bila zatvorena dva mjeseca te su prolongirane i u potpunosti otkazane brojne planirane aktivnosti, kazao je za naš list Ivica Vizentaner.

Zavidan knjižni fond

Podsjetio je na nekoliko provedenih i budućih projekata među kojima su: besplatno učlanjenje za zdravstvene djelatnike koje traje do kraja veljače, projekt Najčitatelj 2021., besplatan tečaj crtanja i slikanja za djecu i odrasle pod rukovodstvom prof. Jure Paponje, natječaj za najbolju pjesmu namijenjenu ljubuškim srednjoškolcima povodom obilježavanja Dana Grada Ljubuškog…

-U mjesecu veljači planiramo održati i literarni natječaj povodom Valentinova za učenike ljubuških osnovnih škola, a vrijedi istaknuti i projekt pokretne knjižnice, prvenstveno namijenjene štićenicima staračkih domova. Nastojat ćemo održati i skupnu izložbu slika sudionika likovnih kolonija održanih 2019. i 2020. godine na Koćuši, u okviru manifestacije Ljubuško kulturno ljeto, kao i kreativnu radionicu za polaznike ljubuških dječjih vrtića, rekao je Vizentaner, naglasivši kako ovim aktivnostima nastoje potaknuti Ljubušake da posjete Knjižnicu i koriste njezine blagodati.

-S obzirom na svakodnevno napredovanje tehnologije, neminovno je uložiti značajan angažman kako bismo privukli najmlađe, potom i odrasle, ukazujući im na činjenicu da moderna tehnologija, koliko god dobra i korisna bila, ne može zamijeniti miris i osjećaj knjige u ruci. Kontinuirano obogaćujemo knjižni fond darovima knjiga od članova, ali i kupnjom novih naslova, tako da stalni i novi članovi mogu pronaći prigodno štivo za sebe, pojasnio je ravnatelj Knjižnice Ljubuški.

Istaknuo je da raspolažu s uistinu zavidnim knjižnim fondom, preko 23.000 bibliotečkih jedinica, koji je donedavno dostupan i na online katalogu Knjižnice Ljubuški.

Čitanje u doba koronavirusa

Na upit tko više čita, djeca ili odrasli, Vizentaner je kazao kako podjednako čitaju i jedni i drugi, a potvrda tomu je i nedavna svečanost proglašenja najčitatelja u protekloj godini.

U kategoriji odraslih najčitateljica je Mirjana Bačić, koja je pročitala 62 knjige, a u kategoriji djece tu titulu ponijela je Lucijana Buntić s pročitanih 69 knjiga.

-Tijekom pandemije koronavirusa dobili smo dosta novih članova, a i stalni članovi su znatno više čitali nego inače, objasnio je Vizentaner te je dodao da je u Knjižnicu učlanjeno oko 200 osnovnoškolaca i oko 80 umirovljenika. Uz srednjoškolce, radi se o sveukupno oko 450 članova.

-Nastavit ćemo i dalje s kvalitetnim i odgovornim radom, prožetim s mnogo ljubavi i entuzijazma. Nadamo se ostvarenju svih planiranih aktivnosti i da će doći bolji dani za sve nas, zaključio je Vizentaner.

Antonela Marinović Musa / Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO