“LONAC KLJUČA” – Ukrajina je podnijela zahtjev za ubrzani pristup NATO-u

PRO Oglas

Ukrajina je i službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Ovaj potez komentirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Već smo de facto saveznici. De facto, već smo dokazali kompatibilnost sa standardima saveza. Ukrajina podnosi zahtjev za potvrdu de iure, po ubrzanom postupku”, rekao je Zelenskij.

Šef NATO-a: Plaćamo cijenu zbog potpore Ukrajini

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u kolovozu da vojni savez “ne može biti ravnodušan na agresiju koju Rusija provodi u Ukrajini”. “Vidimo napade na civile i razaranje kakvog nije bilo od Drugog svjetskog rata”, rekao je danas u Norveškoj.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije, ali je i priznao da ta potpora ima svoju cijenu. “Plaćamo cijenu zbog potpore Ukrajini. Plaćamo za vojnu, humanitarnu i financijsku potporu, za sankcije koje su dovele do inflacije i višim cijenama u našim zemljama”, kazao je šef NATO-a.

“Ali zapamtite, cijena koju mi plaćamo može se mjeriti u novcu. Cijena koju Ukrajina plaća mjeri se ljudskim životima. Ona svakoga dana ima na stotine ubijenih ili ranjenih”, dodao je.

“Svijet u kojem Putin dobiva ono što želi putem vojne sile je opasniji svijet i za nas. Ako Rusija dobije ovaj rat, imat će potvrdu da nasilje djeluje. Zatim bi druge susjedne zemlje mogle biti sljedeće”, zaključio je Stoltenberg.

“Rusija u svojim rukama ima okončanje rata u Ukrajini”

Članice NATO-a snažno su osudile namjeru održavanja tzv. referenduma na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”. “Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelomično kontrolira Rusija”, rečeno je u jednoj izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici država članica NATO-a.

Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona. Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija. “To je ukrajinski teritorij. Pozivamo sve države da odbace očite ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u izjavi.

U izjavi se također odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”. “Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njezina agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobilizira. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO