LUKSUZ U DOBA KORONE: Šef Civilne zaštite Banja Luke za kancelarijski namještaj potrošio 6.000 maraka!

PRO Oglas

Mladen Ćućun, smijenjeni šef Odjeka za poslove Civilne zaštite u Gradskoj upravi Banjaluka, izuzetno cijeni luksuz. Kada naumi da opremi kancelariju, direktno sklopi ugovor sa firmom koja vodi računa o istančanim stilovima, iz gradskog proračuna joj isplati 5.967 KM i upakirano u najlonsku foliju sve smjesti u Vatrogasni dom. Daleko od očiju građana.

Podobnost dobavljača svakako je određivala zemljopisa i davno utabane poslovne veze – “Unicoop Trade” Laktaši u vlasništvu Danka Ančića.

Ugovor za nabavku kancelarijskog namještaja, koji je sakriven čekao bolje režimske dane, potpisao je u trenutku kada su osiromašeni građani, zbog pandemije korona virusa, bili u karanteni, bombardirani informacijama o nepostojanju respiratora, lijekova, rukavica, zaštitnih maski. Za Ćućuna, pak, 15. travanj prošle godine bio je izuzetan dan za šoping. Naročito je obratio pažnju na zakonski limit za direktno biranje dobavljača.

Nabavka je bila hitna, jer je za isporuku ostavljen samo rok od 15 dana, poslije čega je novac građana “legao” na račun “Unicoopa”.

Nakon što je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković fotografiju skrivenog luksuznog namještaja objavio na društvenim mrežama, iz Gradske uprave Žurnalu je stigao cjenovnik:

“Namještaj je nabavljen putem direktne nabavke, koja je pokrenuta 13. ožujka 2020. godine. Ukupna cijena robe sa PDV-om je iznosila 5.967 KM. Primjera radi, između ostalog, kancelarijski trosjed koštao je 1.181 KM, radni sto 2.393 KM, kancelarijska fotelja 505 KM, a nabavljena je i radna stolica, klub stolić i jarbol za zastavu.”

Zbog niza propusta i zloupotrebe službene dužnosti Ćućun je nedavno smijenjen, a Stanivuković je jučer protiv njega, smijenjenog načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Milenka Letića, smijenjenog direktora “Akvane” Vedrana Mitrovića i bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića Okružnom javnom tužiteljstvu Banjaluka podnio krivične prijave.

Na sve ovo bivši šef gradske Civilne zaštite nema naročito precizan demanti. Ali, tu su prijetnje prijavama za klevetu.

“Srušiću ovu krivičnu prijavu isto kako sam srušio nezakonito rješenje o mojoj smjeni. Isto tako će ova krivična prijava biti odbačena, jer nije utemeljena i nema uopće krivičnog djela. Što se tiče namještaja, Mladen Ćućun nema kancelariju u Vatrogasnom domu niti je ikad imao. Sjedište Civilne zaštite i moja kancelarija se nalazi u Vidovdanskoj BB, a ne u Vatrogasnom domu u Lazarevu. Namještaj je nabavljen za sasvim druge namjene, a o tome će javnosti biti blagovremeno obaviještena.”

Zanimljivo, firma “Unicoop Trade”, inače “pravo ime za dom”, namještajem oprema institucije širom Republike Srpske još od 2016. godine. Na primjer, Služba za zajedničke poslove Vlade RS u veljači te godine kupaonsku galanteriju joj je, po direktnom sporazumu, platila 6.897 KM. Uslijedila je nabavka zavjesa, dekora i tepiha za 105.968 KM, Srednjoškolski centar “Đuro Damjanović” iz Novog Grada u kojem stoluje SNSD-ov Mirosav Drljača 2017. keramičke pločice plaća 19.067 KM, zatim i Vladin služba uređuje dotrajale roletne za 2.328 KM, Hidroelektrane na Vrbasu bijelu tehniku i namještaj kupuju za 73.000 KM…

Vlada, zadovoljna uslugama, dvije godine kasnije ponovo dekorira i kupuje zavjese – 12.121 KM, kancelarijski namještaj – 6.959 KM, lampe – 5.074 KM. Ispostaviće se da su “Unicoopove” zavjese jednogodišnje pa će ih Vlada ponovo, 2019. nabavljati po prošlogodišnjoj cijeni – 12.121 KM. Ugovor je potpisan i u 2020. godini – 30.418 KM.

Ugovore za laktaškog privatnika pripremili su i Republički zavod za statistiku (2.072 KM i 554 KM), Porezna uprava RS (2.008 KM, 4.154 KM, 81.528 KM), Općina Laktaši (1.228 KM)…

“Unicoop Trade” 2019. opremao je i kabinet prethodnog gradonačelnika Igora Radojičića. Ugovor je, kao i u Ćućunovom slučaju, bio direktni – 6.993 KM.

Prema Stanivukovićevom obećanju, ono što je pazario Ćućun biti će prodato na licitaciji, a novac vraćen u gradsku kasu.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO