“MADE IN CHINA” – „Lager“ izgubio još jedan spor zbog kvarova na isporučenom radnom stroju

PRO Oglas

Općinski sud u Sarajevu je prvostupanjskom odlukom presudio da firma „Lager“ iz Posušja mora platiti Rudniku uglja „Gračanica“ iz Gornjeg Vakufa 522.405 KM jer nisu mogli koristiti njihov radni stroj u punom kapacitetu zbog čestih kvarova na njoj.

Sud je odlučivao prema tužbi Rudnika koju je podigao u srpnju 2020. godine.

Radni stroj greder „Terex TG 250“ Rudnik je kupio od „Lagera“ u travnju 2016. godine za 848.952 KM. Prilikom ugovaranja posla „Lager“ je dao garanciju da će greder u periodu od tri godine raditi 22.338 sati i da će u suprotnom platiti penale od 100 KM za svaki neostvareni radni sat. Obavezao se i na zamjenu nepouzdanih komponentni novim u slučaju potrebe.

Prema podacima iznesenim u sudskom postupku, radni stroj je isporučen u listopadu 2016. godine. Već po njegovom prijemu je utvrđeno da nedostaje potpuna tehnička dokumentacija: katalog rezervnih dijelova je bio nepotpun – u njemu nisu bili svi dijelovi koji su na grederu, nedostajao je katalog dijelova motora, a prilikom transporta je razbijen desni retrovizor na kabini gredera.

Nakon mjesec dana rada stroja došlo je do problema: pukle su daske na nožu, stradao je hidraulični cilindar i pukle su boce za rashladne tečnosti na motoru. U narednom periodu uslijedili su i drugi kvarovi na: motoru, komandi, procesoru i električnoj instalaciji pa su uslijedile brojne intervencije i periodični zastoji u radu stroja, ponekad i višemjesečni.

Za popravku i servis su bili zaduženi predstavnici „Lagera“ koji su dio posla obavljali na licu mjesta, a pojedine dijelove su nosili u Posušje i popravljali. Kasnili su sa isporukom rezervnih dijelova, popravkama i servisiranjem. Štoviše, iako je stroj bio u garantnom roku, pojedine intervencije su naplaćivali uz obrazloženje da se radi o mehaničkom oštećenju.

S druge strane, iz „Lagera“ su u ovom sudskim postupku pokušali krivicu prebaciti na Rudnik „Gračanica“, uz objašnjenje da je stroja zaustavljana neopravdano i u periodima kada je bila tehnički sposobna za rad. Također, tvrdili su da su u Rudniku samostalno otklanjali kvarove, suprotno garantnim pravilima i da je to prouzročilo kvarove i zastoje. Od Suda su zatražili da utvrdi da li je Rudnik izgubio pravo iz garancije na stroj.

Međutim, prema ocjeni Suda, dokazi su išli u korist Rudnika i privatna firma treba platiti penale.

Obje stranke imaju mogućnost žalbe na ovu presudu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ovo je druga presuda koju je „Lager“ izgubio ove godine na Općinskom sudu u Sarajevu prema tužbama pokrenutim zbog kvarova na njihovim radnim strojevima.

Prije par mjeseci donesena je i nepravomoćna presuda koju je pokrenula firma „Paloč“ iz Gornjeg Vakufa jer nije dobila stroj koju je kupila. U toj presudi sud je odlučio da „Lager“ i „UniCredit bank“ solidarno trebaju platiti štetu u iznosu 18,9 milijuna KM.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine objavio istraživačku priču u kojoj je upozorio da kupci „Lagerovih“ radnih strojeva, među kojima su javna poduzeća, imaju poteškoće pri radu sa tim strojevima.

Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ su svojevremeno prodali bager u kojem su originalni dizelski motor zamijenili električnim, a „Elektroprivredi Bosne i Hercegovine“ su najmanje triput pokušali prodati neodgovarajuće strojeve.

„Lager“ je regionalni zastupnik u prodaji građevinskih strojeva svjetskih proizvođača i sudjeluje u javnim nabavkama milijunskih iznosa.

Cin.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO