Mamićeva strategija prilično je jasna – Odvjetnik Branko Šerić objašnjava hoće li mu te optužbe uopće koristiti

PRO Oglas

Strategija Zdravka Mamića prilično je jasna. Suočen s pravomoćnom sudskom presudom, bivši izvršni direktor GNH Dinamo drvlje je i kamenje sasuo na suce koji su ga osudili. Tvrdeći da su upravo oni godinama bili na njegovom platnom spisku. Paralelno s tim Mamić se sprema podignuti i ustavnu tužbu. I na taj način spriječiti izvršenje kazne od šest i pol godina zatvora.

Bivši sudac i ugledni odvjetnik Branko Šerić kaže za SlobodnuDalmaciju da je u ovome trenutku teško govoriti o šansama koje Mamić ima pred Ustavnim sudom, prije nego je poznat sadržaj njegove ustavne tužbe.

– Ustavni sud će odlučivati na temelju onoga što će se navesti u samoj tužbi. Oni će uzeti u obzir pitanja kršenja ljudskih prava u odnosu na svoju prethodnu praksu i u odnosu na praksu Europskog suda za ljudska prava – naglašava Šerić.

I pritom napominje jednu važnu stvar. Sve optužbe koje Mamić posljednjih dana iznosi na račun sudaca koji su bili uključeni u njegov proces, neće nimalo utjecati na samu odluku Ustavnog suda.

– To s ustavnom tužbom nema veze. Sve ovo što se događa i za što Mamić optužuje suce nema veze s povredom njegovih temeljnih ljudskih prava – ističe Šerić. Pogotovo zato, naglašava on, što se još uvijek ne zna kada i pod kojim su se okolnostima druženja Mamića sa sucima dogodila. I što eventualna podmićivanja, ako ih je i bilo, nisu imala reperkusija na konačnu presudu.

LOŠA PERCEPCIJA

U svakom slučaju, naglašava Šerić, o moralnosti postupaka sudaca neće odlučivati Ustavni sud, nego su za to zadužena druga tijela.

– Ono što u čitavom slučaju definitivno nije dobro je ionako loša percepcija pravosuđa u javnosti, koja se svim što se posljednjih dana događa još više dodatno srozava – zaključuje Šerić.

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao je DSV-u zahtjev za razrezivanje najteže kazne Zvonku Vekiću i Darku Krušlinu, sucima koji su snimljeni kako feštaju s Mamićem i o čijoj su sudbini u sudskom procesu odlučivali. Vrban je, naime, od DSV-a zatražio da ih razriješi sudačke dužnosti.

– Zatražio sam njihovo očitovanje. Oni su mi ga napisali u petak, ja sam ga proslijedio ministru pravosuđa i predsjedniku Vrhovnog suda, a danas sam poslao i zahtjev za pokretanje stegovnog postupka s prijedlogom da se razriješe sudačke dužnosti – objavio je novinarima Vrban.

Uvjeren da bi oni trebali biti razriješeni sudačke dužnosti na način da više nikada ne mogu biti suci.

– Znao sam da suci Vekić i Krušlin odlaze na nogometne utakmice Dinama, ali nisam znao gdje odsjedaju. Ja sam rekao da to nije dobro, a oni su odgovorili da ne odlaze u lože i da oni kao drugi građani kupuju ulaznice i na tribinama gledaju utakmice. Sada vidimo da su bili u svečanoj loži – istaknuo je Vrban. Na fotografijama je vidio da su se suci sprijateljili s Mamićem. Vrban tvrdi da nije znao koliko je to prijateljstvo duboko. Mamić kaže da je podmićivao suce, potplaćivao članove DSV-a da bi mu Vekić pomogao u presudi.

– To je izvan realnosti. Ja to nisam znao – ustvrdio je Vrban. Za sebe tvrdi da Mamića nikada nije upoznao niti se ikada s njim družio.

OBRAČUN JE POČEO

Nije dugo trebalo čekati na Mamićev odgovor.

– Obračun je počeo! Predsjednik suda u Osijeku, sudac Zvonko Pierre Cardin Frutek zatražio je, prema pisanju Jutarnjeg, od DSV-a razrješenje svojih pajdaša, suca Louisa Vekića i suca Audemars Krušlina! Poštedio je svog intimusa, poznatog spisatelja prostih poruka i zatvarača vlastite supruge u ludnicu gospodina Kvesića koji mi je uzeo preko 55.000 eura i s kojim sam se susreo u hotelu “Park”, što je lako provjerljivo – ustvrdio je u objavi na svojem Facebook profilu Mamić. Pritom Vrbana spominje u kontekstu tvrtke Koteks Osijek, koja u središtu Osijeka ima trgovinu Pierre Cardin.

– I sve bi bilo u redu da butik nije propao s dugom od 4 milijuna kuna. Zbog duga je optužena A.S., voditeljica butika. U optužnici protiv A.S. stoji kako je roba pojedinim uglednim Osječanima izdavana bez plaćanja, a ime Fruteka Vrbana spominje se u kontekstu izdane robe, tijekom nekoliko godina, ukupne vrijednosti od 892.443 kune. Tako je, da 120.000 eura robe uzeo je Pierre Frutek, nadam se da je tu i par trenirki jer se u pritvoru ne nose odijela. Gdje se vodi sudski postupak pitate? U Osijeku naravno, gdje je dotični predsjednik suda i sve se maksimalno odugovlači kako bi otišlo u zastaru. Ovog nema ni u hollywoodskim filmovima – poručio je Mamić, zaključivši novu salvu optužbi protiv hrvatskih sudaca.

Svjestan da bitku u koju je ušao može dobiti samo ako uspije ocrniti one koji su ga osudili. I u očima javnosti po tom crnilu učiniti ih jednakima sebi.

SlobodnaDalmacija.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO