“Mamićevi solari” mještanima Međina priuštili nešto što nikada do sada nisu doživjeli!

PRO Oglas

Mještani Međina, sela koje se nalazi na magistralnoj cesti između Mostara i Širokog Brijega sinoć su na svojoj koži osjetili snagu prirode, a prema njihovim tvrdnjama krivca vide u građevinskim radovima na ‘solarnim farmama’ na brdu poviše njihovih kuća.

Olujno nevrijeme praćeno kišom napravilo je veliku štetu kakvu ne pamte ni stariji stanovnici sela jer je bujica trajno uništila dio puta koji su mještani koristili za freze i drugu mehanizaciju koji su vodili do brda za poljoprivredu ili stočarstvo. Seoski put je, kako tvrde, dio usjeka koji se spušta s brda na kojem se mjesecima priprema teren za solarne fotonaponske elektrane i sva voda se spustila direktno do kuća jer nije riješeno pitanje oborinskih voda na tom potezu.

Međine solarne elektrane
Međine solarne elektrane
Međine solarne elektrane

“Ovakvo nešto mi nismo viđali dosad. Nikad nikakvih problema u ovom dijelu sela nismo imali dok nisu počeli radovi oko tih solarnih elektrana iznad nas. Neki dan kad su počele učestalije kiše stvorile su se veće lokve, ali svi su mislili da će ostati na tome. Ovome se nitko nije mogao nadati, cijeli put je devastiran kompletno”, priča 70-godišnja mještanka za hercegovina.info koja dodaje da je prava sreća što se dogodilo danas, a ne nekim danom kada brojni auti prolaze cestom Mostar – Široki Brijeg u tim satima zbog proslave vjenčanja.

“Noćas oko 2-3 počela je jaka kiša i mogli smo samo gledati kako sve odnosi. Bujica je razorila skroz put i tim usjekom se spuštala sve do kuća, nažalost i naša je bila na tom putu. Sve što sam sadio uništeno je u trenutku, bašte su skroz uništene. Uništeno mi je sve što sam spremao za zimnicu, pas je bio na lancu skroz potopljen i spasili smo ga, sad je od straha vjerojatno pobjegao negdje. Ne znam ni za koke, vjerojatno nisu sve preživjele. Pripremio sam 300 kilograma kadulje koju inače prodajem i sve mi je uništeno što je bilo u garaži”, posvjedočio je Zijo Maksumić za hercegovina.info.

Međine solarne elektrane
Međine solarne elektrane
Međine solarne elektrane

Mještani s kojima smo razgovarali tvrde da je osim ovog područja, za solare predviđeno još veće područje koje bi se spustilo jako blizu do prvih kuća.

“Ova gore iskopina je bazen koji su rekli da će biti voda budući da naše selo još uvijek nema priključak na gradsku mrežu. Sve je to mazanje očiju jer su obećali bušotinu kao naknadu selu, a napravljen je obični bunar za stoku. Ljudi su odmah tu bili prevareni”, ističe nam jedan od mještana Međina.

Na području Međina rano jutros su intervenirali i policajci koji su napravili zapisnik, ali i županijska inspektorica koja je izašla na teren nakon poziva oštećenih.

Podsjetimo, na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu smo već pisali. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

‘Solar Lena’ koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i kompanija Plavo Sunce Čitluk, u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Hercegovina.info

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk