Medved podivljao na Matića zbog branitelja HVO-a koji bi mogli imati status RVI u BiH i RH

PRO Oglas

Ministar branitelja Tomislav Medved (HDZ) demantirao je medijske navode oko donošenja izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima, rekavši kako je netočno da će novi ratni vojni invalidi državni proračun stajati milijardu eura i da su neutemeljene tvrdnje bivšeg SDP-ovog ministra Predraga Freda Matića.

Potpredsjednik vlade i ministar poručio je da “najoštrije osuđuje takav tendenciozan napis u jednom dnevnom listu, kojim se neutemeljeno dezinformira javnost i pokušava stvoriti dojam napada hrvatskih ratnih vojnih invalida na državni proračun”.

“Članak se bavi problematikom tužbi određenog broja pripadnika HVO-a koji imaju status ratnih vojnih invalida (RVI) u BiH te, u skladu s odlukama iz 90-ih godina, ostvaruju u Republici Hrvatskoj pravo na mirovine, ali ne ostvaruju prava koja u RH imaju hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI). Dio njih pokrenuo je tužbe prema RH za ostvarivanje ostalih prava koje imaju HRVI u Hrvatskoj”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je ugovorom s BiH iz 2006. ranjenim i zatočenim pripadnicima HVO-a koji imaju status RVI u BiH podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava isključivo na invalidsku mirovinu u RH u roku do 30 dana.

“Zakonom o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz 2017. omogućili smo to i onima koji u tom roku nisu uspjeli podnijeti zahtjev”, pojasnio je Medved. “Time se ne stvaraju pretpostavke da bi pripadnici HVO-a ostvarili ista prava kao HRVI, kako se u članku želi prikazati”, dodao je.

Izmjenama zakona u saborskoj proceduri daje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu za sve RVI iz reda HVO-a, po osnovi bolesti i ozljede kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, pojasnio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

“Osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u Hrvatskoj, a sva ostala prava ostvaruju temeljem invalidnosti u BiH”

Naglasio je da sve osobe koje su tužile RH primaju mirovinu u RH, a sva ostala prava ostvaruju na temelju invalidnosti u BiH te ih ne mogu konzumirati u dvije države i ne mogu ostvari prava koja ostvaruju HRVI u RH.

Dnevno.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk