MILE PEŠORDA: Tko će biti odgovoran za ovakovi prijezir građana i Gruđana, za drzoviti plan urbicida i kulturocida?!

PRO Oglas

Prosvjedujem protiv ovakove bezdušne grudemrziteljske i novofeudalističke prodaje grudske narodne imovine i graditeljskoga i urbanoga ponosa Gruda i Hercegovine – zgrade duhanske stanice, kao i samoga zemljišta.

Nekada su davno vlastodržci dali uništiti kanaliziranim govnima iz novosagrađenoga hotela (prije godinu-dvije sravnjena sa zemljom) čudesnu izvor vodu u Imotsko-grudskome polju – M u s i n a c.

Današnji obnašatelj dužnosti općinskoga načelnika mojih rodnih i zavičajnih Gruda, gospodin Ljubo Grizelj, rodom iz sovićko-goričke župe, stavlja na javnu dražbu i prodaju jedno iznimno i VELEBNO GRADITELJSKO DJELO, i zemlju samu na kojoj zgrada stoji, na taj način omogućujući sutrašnjemu kupcu da zgradu sruši i sagradi na tome mjestu u samome središtu Gruda što hoće i kako hoće.

Tko će biti odgovoran za ovakovi prijezir građana i Gruđana, za drzoviti plan urbicida i kulturocida?! Zašto Zavod za zaštitu spomenika kulture ne brani ovu graditeljsku kulturnu stečevinu?

Uz duhan i vino, i Duhansku stanicu kao središte i žarište rada tisuća vrijednih ruku naših majki, očeva i sestara, tetaka i ujna i rodica, rodila se i uzdigla općina Grude, a sada se sve to imade ovim završnim činom razgruđivanja Gruda prebrisati zauvijek voljom vlastodržca, koji ovim činom protugrudskim pokazuje kako voli Grude i puk vrijedni i molitveni.

U devetnaestome su stoljeću u Gorici “uništeni” velebni kameni nadgrobni spomenici – stećci, naime, ugrađeni u crkvu i u neke ine kuće, a prema svjedočkome zapisu FRA Petra Bakule, što je bio kulturocid nesagledivih posljedica.

Sada smo pred prijetnjom novoga kulturocida, rušenja ovoga jedinstvenoga i nažalost nezaštićenoga spomenika graditeljske kulture i narodne memorije.

Zanijemio sam od boli pred ovom surovom silom i molim se rodu i narodu, svim našim dobrim ljudima, gospođama i gospodi pučanima, nadasve mladima, neka plemenito i hrabro pokušaju zaustaviti namjeravani udar u srce samo onih Gruda, koje su se dičile hrabrošću i ponosom, sažetim u dvostihu gange; Selo Grude u cara te nema, jer u tebi turske kule nema. Onih Gruda koje su u svehrvatskome obranbeno-osloboditeljskom Domovinskom ratu za slobodu i pravdu, nimalo slučajno, bile slobodarskim demokratskim središtem ozbiljenja hrvatske narodne i kulturne samobitnosti i suverenostiu.

Prosim odgovorne članice i članove Općinskoga vijeća Gruda neka opozivu načelnikovu volju da se središte Gruda i naša kamenita urbana ljepotica predaju na milost i nemilost nekojemu „spasitelju“.

MILE PEŠORDA, hrvatski književnik, naraštaj prvih grudskih maturanata AD.1968.

Zašto Općina Grude ne želi odgovoriti na pitanja o prodaji Duhanske stanice?

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Grude donesena je Odluka o prodaji Duhanske stanice u ovoj općini, iako je prije samo godina najavljivano kako će Općina Grude ”vratiti stari sjaj Duhanskoj stanici”.

Kovali su se razni planovi za objekt koji, kako se slažu svi u Grudama, ima povijesnu vrijednost za općinu.

Ništa od velikih planova

”Duhanska stanica će postati administrativno-poslovni centar u kojem će biti smještene općinske i županijske institucije, glazbena škola, atelje…”, rekao je tada, između ostalog, načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

Istaknuo je tada da je ”Duhanska stanica svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizualni identitet” navodeći kako je ”Općina Grude jedini zainteresirani subjekt za preuzimanje vlasništva nad zgradom”.

Godinu dana poslije – druga priča. Objekt odlukom Općinskog vijeća Grude ide na prodaju, navodno postoji zainteresiran investitor, a sve ono što je Općina mislila smjestiti u renovirani objekt Duhanske stanice ići će u novi objekt koji će Općina morati kupiti, kako je rečeno na Vijeću.

Iz Općinske uprave ovu temu pokušavaju izbjeći. Na konkretno postavljena pitanja vezana za prodaju Duhanske stanice, a koja je Bljesak.info uputio načelniku i Općinskom vijeću, uopće nisu odgovorili.

Općina i Vijeće ne žele odgovoriti na pitanja

Jedino što smo dobili kao odgovor jeste rečenica ”pogledajte snimku posljednje sjednice Općinskog vijeća i tamo pronađite što je na tu temu rekao načelnik”.

Odgovor koji je, u najmanju ruku, bezobrazan prema novinarima i medijima, može se protumačiti i kao skrivanje informacija, odnosno odbijanje davanja konkretne informacije o prodaji, kako bi tema ostala neobrađena te kako se o prodaji objekta ne bi pričalo i pisalo, odnosno kako u javnost ne bi išlo ništa više od priopćenja koja dolaze iz Općine Grude.

Suvišno je čak govoriti o tome kako bi uposlenici službe za informiranje jedne općine trebali znati profesionalno raditi svoj posao, s obzirom da su za to plaćeni, a što bi značilo dati konkretne odgovore na konkretna pitanja koja su im upućena. Na ovaj način ne samo da su ostali bez prostora da kažu svoju stranu priče, nego su svojom nezainteresiranošću i prebacivanjem loptice pokazali kako ih ili nije briga za medije, ili ne žele da se tema prodaje Duhanske stanice uopće spominje u javnosti.

Ipak, nije nam bilo teško, pa smo pregledali snimku, u nadi da ćemo naći neke konkretne odgovore prvog čovjeka ove općine na temu prodaje Duhanske stanice.

Grizelj: ”Pojavilo se više različitih kombinacija”

”Pojavilo se više različitih kombinacija. Ova zgrada bi se u cijelosti s jednim dijelom zemljišta, prodala, odnosno stavila na dražbu jednome investitoru. Licitacija je javno nadmetanje, u tom smislu je završena priprema, prije svega u katastru cijepanja parcele s nužnim zemljištem i utvrđena je tržišna vrijednost zgrade u ovome stanju od 1.657.000,00 KM”, kaže Grizelj u svom obraćanju vijećnicima.

Ima i daljnji plan za sve ono što je trebalo biti smješteno u prostorijama Duhanske stanice.

”Ako investitori budu zainteresirani ovo će se realizirati ovako kako sam rekao, a daljnji plan je takav da Općina Grude ima rezervni plan da se radi nova poslovna zgrada gdje bi se smjestila Glazbena akademija i one institucije koje smo planirali da budu u Duhanskoj stanici”, dodao je.

”Na nama je da donesemo ovakvu Odluku pa da vidimo hoće li ovo sve ovako završiti. Ja znam da je jedan investitor zainteresiran za ovo. Ako ne bude zainteresiranih, ostaje plan da kroz devet etažnih jedinica neke stavimo u prodaju ili najam. Centar Gruda bi trebao dobiti na vrijednosti, kvaliteti i funkcionalnosti, ali i urbanijem izgledu Gruda”, rekao je Grizelj vijećnicima.

Vijećnici Hrvatske republikanske stranke reagirali su na ovu Odluku, smatrajući da je načelnik obmanuo vijećnike i javnost.

HRS: Načelnik obmanuo vijećnike i javnost

”O povijesnom značaju same građevine suvišno je govoriti. Upravo zato sve je obradovala vijest od prije nešto više od godinu dana, kako će se ona adaptirati, postati administrativni centar i staviti u funkciju. Međutim, umjesto navedenog, Načelnik je bez imalo srama promijenio odluku, čime je obmanuo narod i vijećnike. Zgradu Duhanske stanice stavio je u prodaju kako bi pokrpao proračunske rupe nastale netransparentnim vođenjem Općine: “…u samo jednoj godini netransparentno utrošeno preko 2.000.000,00 KM” – Ured za reviziju u FBiH”, navode iz HRS-a.

”Nakon prodaje najviše zemljišta u povijesti općine Grude, prodaje prostorija Gruteksa čime su Grude višestruko oštećene zbog odlaska većeg broja ljudi, sada se prodaje i zgrada Duhanske stanice. Navedene prodaje donijele su ogromne prihode u Poračun koje će ove godine sigurno prijeći 12 milijuna KM”, dodaju Republikanci.

Sigurni su, kažu, da će Duhanska stanica s novim investitorom napokon dobiti smisao, ali…

”HRS smatra kako su sve investicije dobrodošle, kao i svako novo radno mjesto, ali smo protiv kontinuiranih laži koje se plasiraju od vodstva Općine narodu i vijećnicima! Pitamo se gdje odlaze navedeni novci? Što Gruđani imaju od ovoga? Kako se druge općine i gradovi, koji nemaju ovolike prihode od imovine, razvijaju nekoliko puta brže? Treba li Općina živjeti i nakon ovog načelnika?”, pitaju iz Hrvatske republikanske stranke.

Objavljen natječaj za prodaju Duhanske stanice u Grudama

Već 10. ožujka objavljen je Javni oglas o prodaji Duhanske stanice u Grudama.

Kako se navodi u oglasu, to je komercijalni objekt ”Duhanska stanica Grude” k.č. 806/11, poslovni objekt površine 1420 m² i dvorište površine 2076 m², upisan u PL broj: 160 i z.k. uložak broj: 2890 za k.o. Grude grad.

Objekt se prodaje za početnu cijenu od 1.657.356,20 KM, na temelju procjene vrijednosti nekretnine od strane ovlaštenog vještaka građevinske struke broj: 23/02/1-2023.

Za sudjelovanje u postupku javnog nadmetanja obvezno je uplatiti jamstveni iznos, koji se utvrđuje u iznosu od 50.000,00 KM.

Provođenje licitacije izvršit će Povjerenstva za provedbu postupka prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja – licitacije općine Grude dana 31.03.2023. godine, s početkom u 9:00 sati u Prostorijama općine Grude.

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk