Milenko Bašić i Dragan Stipić izlaze iz Remetinca a da nisu uplatili ni lipe od ponuđenog jamstva!

PRO Oglas

Milenka Bašića i Dragana Stipića, dvojicu okrivljenika iz “afere vjetroelektrane”, puštaju iz remetinečkog zatvora a da nisu uplatili niti lipe od 20 milijuna kuna koliko su jamstva ukupno ponudili u novcu i nekretninama za izlazak na slobodu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer smatrao je kako nema razloga da dvojica okrivljenika koji su bili više od devet mjeseci u bijegu i dalje budu u istražnom zatvoru. Prema neslužbenim informacijama, sudac je zaključio da opasnost od ponavljanja djela više ne egzistira, kao i da nema opasnosti od bijega budući su pokazali volju da se samoinicijativno jave u istražni zatvor. Stoga je odbio prijedlog USKOK-a da im se produži istražni zatvor, piše Jutarnji.hr.

Ta je odluka posve suprotna od odluke njegova kolege Vinka Mioča, koji je prije nekoliko dana ocijenio da i dalje postoji opasnost od bijega, s obzirom da su okrivljenici duži vremenski period bili nedostupni hrvatskom pravosuđu te su se u BiH protivili izručenju iskoristivši sva pravna sredstva. Sudac Mioč pritom je prihvatio ponuđeno jamstvo od gotovo 20 milijuna kuna, smatrajući da je to dovoljna garancija da neće pobjeći. USKOK se na tu odluku žalio, a Izvanraspravno vijeće Županijskog suda još nije donio konačnu odluku.

Međutim, kako je u srijedu isticao ranije određeni jednomjesečni istražni zatvor, Bašić i Stipić javili su se u Remetinec 10. veljače, USKOK-ov prijedlog da im se produži istražni zatvor stigao je pred drugog suca istrage. A on je, kako smo već naveli, odbio takav prijelog i odlučio pustiti okrivljenike da se brane sa slobode bez ikakve jamčevine. Sudac Mittermayer nije odredio ni mjere opreza, pa se tako ni Bašić ni Stipić ne moraju javljati policiji, nisu morali ostaviti putne isprave jer je sudac istrage smatrao da za to nema potrebe.

Na ovu odluku USKOK ima pravo žalbe, no, ona, točno mjesec dana nakon što su se Bašić i Stipić predali, ne odgađa izvršenje.

Ako USKOK podnese žalbu, što je vrlo izgledno, o njoj će odlučivati Izvanraspravno vijeće.

Bašića i Stipića, vlasnika i direktora tvrtke Lager commerce tereti se zajedno s bivšom državnom tajnicom u Ministarstvu uprave i kninskom gradonačelnicom Josipom Rimac za malverzacije prilikom realizacije vjetroparka Krš-Pađene. Okrivljeni su da su joj ponudili i mito kako bi sa njih “lobirala” i omogućila micanje prepreka koje su se pojavile prilikom ishođenja potrebnih dozvola za gradnju njihova vjetroparka u vlasništvu tvrtke C. E. M. P. Obojica od početka negiraju krivnju, tvrdeći kako su ih zapravo Hrvatske šume ucjenjivale i otežavale im početak rada vjetroparka. Optužbe su negirali i prilikom nedavnog ispitivanja u USKOK-u.

Bašić i Stipić protiv kojih je istraga, kao i protiv Rimac, pokrenuta u svibnju prošle godine u bijegu su bili devet mjeseci. Nakon što su napustili Hrvatsku, za njima je bila raspisana tjeralica i 24. lipnja prošle godine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su ih u Mostaru po tjeralici NCB-a Interpola. Tijekom boravka u BiH sud je odlučivao o njihovu izručenju i postupak je došao do faze da se čekao još samo potpis ministra pravosuđa BiH Josipa Grbeše i da obojica budu izručeni Hrvatskoj. Međutim, Bašić i Stipić na koncu su odlučili da neće čekati da odluka o njihovu izručenju postane izvršna te su u vlastitoj režiji napustili susjednu državu i na nepoznat način, negdje prešli granicu, došli do Zagreba i pojavili se u zatvoru Remetinec.

Sada bi, s obzirom da ih ništa u tome ne priječi, mogli i napustiti Hrvatsku. No, ako Izvanraspravno vijeće prihvati žalbu koju će USKOK po svemu sudeći podnijeti, moguće je da se naloži i njihovo vraćanje u istražni zatvor.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO