Milenko Bašić i Dragan Stipić “nelegalno” ušli u Hrvatsku i trenutno su u zatvoru u Remetincu!

PRO Oglas

Usprkos činjenici da je za njima bio na snazi Europski uhidbeni nalog i međunarodna Interpolova tjeralica, poduzetnici Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac u tzv. aferi Vjetroelektrane, u srijedu su došli pred zatvor u Remetincu te se javili u pritvor.

Tjeralice nad njima bile su raspisane 8 mjeseci nakon što su krajem svibnja prošle godine Uskok i policija uhitile Josipu Rimac te još desetak osoba zbog različitih optužbi vezanih za korupciju. Uhićenja su Bašića i Stipića zatekla u BiH čije državljanstvo imaju te je zatraženo njihovo izručenje. Tijekom ekstradicijskoga postupka u BiH obojica su se branila sa slobode, a zahvaljujući odredbama bilateralnoga sporazuma o izručivanju vlastitih državljana između BiH i Hrvatske, činilo se da ih državljanstvo BiH neće zaštiti od izručenja.

Naime, premda su se protivili izručenju, Sud BIH je prije nepunih dana odbio njihove žalbe te pravomoćno utvrdio kako postoje pretpostavke za njihovo izručenje. Čekao se još samo potpis ministra pravosuđa BiH, budući da odluku o izručenju donosi ministar. Međutim Bašić i Stipić nisu čekali odluku, već su se odlučili na povratak, a granični prijelaz im očigledno nije bio prepreka. Policija je pak pokrenula kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo da li im je netko pri prelasku pomagao. “MUP nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u Zatvor u Zagrebu”, kratko su nam odgovorili iz MUP-a.

No, čim su prešli kapiju Remetinca, Bašić i Stipić te njihovi odvjetnici odmah su pokrenuli pravnu inicijativu da tamo dugo i ne ostanu. Naime, istoga dana su najprije povukli žalbe na odluku o određivanju istražnoga zatvora, koju zagrebački Županijski sud do sada nije niti razmatrao budući da su bili u bijegu, pa podnijeli nove prijedloge za ukidanje istražnoga zatvora te ponudili milijunsko jamstvo.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO