Milenko Bašić i Dragan Stipić ponudili 19,5 milijuna kuna jamstva za obranu izvan zatvora

PRO Oglas

Uskok se u srijedu složio s prijedlogom obrane Milenka Bašića i Dragana Stipića da im se ukine pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke nakon što su ispitani svi svjedoci u aferi ”Vjetroelektrane”, a sud je prihvatio skoro 20 milijuna kuna jamčevine koju su njih dvojica ponudila, javlja Hina.

Bašić je u nekretninama i novcu ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8,5 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Iako je zagrebački Županijski sud prihvatio jamstva, dvojica osumnjičenika koji se nalaze u pritvoru od prošle srijede neće još izaći na slobodu jer je Uskok najavio žalbu na tu odluku suda.

Tek kada odluka postane pravomoćna, sudac istrage će na sljedećem ročištu odlučivati o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Bašić i Stipić su u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima negirali nezakonitosti u aferi ”Vjetroelektrane”, no još uvijek nije poznato na koji su način njih dvojica ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Bašićeva braniteljica Jadranka Sloković kazala je u ponedjeljak da je njezin branjenik pred Uskokovim istražiteljima govorio o ”državnoj administraciji koja je ozbiljno priječila projekt vjetroelektrana” zbog čega je namjeravao o svemu obavijestiti tužiteljstvo, premijera i vladu.

”Ukoliko dođe do optužnice, obrana će sve te ljude morati pozvati kao svjedoke”, zaključila je Sloković.

Kao svjedoci u ovom postupku ranije su, među ostalima, ispitani zamjenica predstojnika premijerovog ureda Tena Mišetić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uskok sumnja da je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kod Mišetić i Vučković intervenirala za Bašića i Stipića koji su joj navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić su sada jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Josipa Rimac iz Remetinca puštena je krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu ‘sredi’ državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

12:40 Završeno je ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem se odlučivalo o prijedlogu obrane da se ukine istražni zatvor dvojici čelnika tvrtke C.E.M.P. Milenku Bašiću i Draganu Stipiću koji su se nedavno, nakon 8 mjeseci bijega, sami pojavili pred vratima Remetinca. Podsjetimo, riječ je o ljudima koji su krajem svibnja prošle godine bili osumnjičeni, zajedno sa tadašnjom državnom tajnicom Josipom Rimac, u tzv. aferi Vjetroelektrane.

Nakon otprilike sat vremena, prve su sa ročišta izašle odvjetnice Dragana Stipića dr. sc Laura Valković i Ana Marija Gospočić.

Valković nam je rekla kako je Stipić ponudio jamstvo od oko 8,5 milijuna kuna od čega je 2,5 miljuna kuna zabilježba na nekretnini dok je 6 milijuna kuna ponudio u gotovom novcu, a što je sudac istrage prihvatio.

Međutim, još uvijek nije odlučeno o točki koja Stipića iza rešetaka drži zbog opasnosti od ponavljanja djela, a čije je ukidanje također zatražila obrana.

USKOK je najavio žalbu na odluku o prihvaćanju jamstva od 8,5 milijuna kuna, a tek kada ta odluka postane pravomoćna, sudac istrage na sljedećem će ročištu odlučivati o opasnosti od ponavljanja djela.

USKOK se danas usuglasio sa prijedlogom obrane da se Bašiću i Stipiću ukine pritvorska osnova zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke jer su svi svjedoci ispitani.
Ročište se nastavilo po pitanju Milenka Bašića koji je svoje prvobitno jamstvo od 5 milijuna kuna u nekretnini dopunio sa još 6 milijuna gotovine tako da je konačni iznos koji nudi za izlazak na slobodu oko 11 milijuna kuna.

Jednako kao i u slučaju Dragana Stipića sudac istrage je prihvatio i jamstvo za Milenka Bašića.

O točki 3., opasnosti od ponavljanja djela, sudac će odlučivati naknadno.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO