Milorad Dodik protiv nametanja Izbornog zakona od strane visokog predstavnika, za sve optužio Hrvatsku

PRO Oglas

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da bi eventualno nametanje Izbornog zakona doprinijelo još većoj konfuziji u BiH i da je to ono što čini Christian Schmidt očito izlobiran od Hrvatske suprotno Rezoluciji Bundestaga.

Dodik je rekao da “činjenica da je Rezoluciju inicirao Adis Ahmetović, čiji su roditelji porijeklom iz Kotor Varoši više govori o Bundestagu nego u njemu”.

On je naveo da je Ahmetović prepisao rezoluciju SDA u kojoj je navedeno da nema entiteta i predložio Bundestagu, te da je “iznenađujuće što je njemački parlament prihvatio tu podvalu”, a za Schmidta je kazao da je nositelj velikog odlikovanja države Hrvatske.

Na pitanje da li će Željko Komšić četvrti put dobiti izbore, Dodik je rekao da je to sad malo složenije, “jer je sa prijedlogom koji ima ujedinjena opozicija kod muslimana Bakir Izetbegović malo ugrožen”.

“Njemu po ovim istraživanjima, fali 80.000 do 90.000 glasova i on neće smjeti riskirati da mu džamija sad te ljudi prebaci na Komšića. Tako da će biti zanimljivo. U svakom slučaju neizvjesno i za Komšića i za Izetbegovića”, rekao je Dodik za RTS.

Za navode o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH nije formalno – pravno uvela sankcije i da ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je nedavno razgovarao, to razumije i cijeni njegovu i ulogu Republike Srpske u tome.

“Tog formalnog okvira nema i zato Rusija nije stavila BiH na listu neprijateljskih zemalja i zato je BiH mogla da dobiva plin po 400 i nešto dolara, a ne da plati 2.000 dolara”, kazao je Dodik.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO