Ministar MUP-a ŽZH Mladen Bebek startao s politikom “ne talasaj”

PRO Oglas

Na 7. sjednici Skupštine ŽZH zastupnik Zvonko Jurišić je postavio pitanje novom ministru MUP-a ŽZH Mladenu Bebeku kako on komentira činjenicu da je Županijski sud u Širokom Brijegu u presudi Jozi Jasaku za dvostruko ubojstvo i dva ranjavanja u mjestu Gorica, općina Grude, naveo da je ovaj slučaj nažalost pokazao sve slabosti službi, misleći tu prvenstveno na PU Grude, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja Grude i mora biti težak i bolan podsjetnik i opomena da se nešto slično ne bi dogodilo u budućnosti te da su zbog propusta u radu podnijete kaznene prijave protiv više policijskih službenika PU Grude.

Sudski postupak utvrdio niz propusta u radu PU Grude

Naime, sudski postupak protiv Joze Jasaka je objelodanio i niz katastrofalnih grešaka prilikom osiguranja proslave sv. Stjepana u Gorici u Grudama, a kasnije i prilikom provođenja uviđaja i drugih istražnih radnji. Unatoč tomu svi rukovoditelji PU Grude su i dalje na svojim pozicijama, a pojedini čekaju i unapređenje. Sukladno tonskom zapisu sa navedene sjednice ministar Mladen Bebek je hladno odgovorio kako je izvršitelj Jozo Jasak dobio 31 godinu zatvora, misleći valjda pritom da se u tom predmetu nije moglo bolje odraditi.

Ministar Bebek zadovoljan istragom i presudom?

Pita li se možda ministar Bebek slijedeća pitanja:

⁃Čija je odgovornost da je ubojica Jozo Jasak, uopće bio na slobodi bez liječničkog nadzora, a znalo se za njegove psihičke probleme od rane mladosti?

⁃Kakoje moguće da je unatoč više kaznenih prijava Jozo Jasak bio na slobodi?

⁃Gdje je u vrijeme ubojstva bilo oko 30 pripadnika policije koji su osiguravali javno okupljanja?

⁃Kako je moguće da osumnjičeni Jozo Jasak otključava vrata kuće i vozila prilikom pretresa, ako su mu prilikom lišenja slobode oduzeti ključevi?

⁃Gdje je reakcija policije kada je Jozo Jasak javno na društvenim mrežama kupovao vatreno oružje?

⁃Kako je moguće da policija tek nakon 5 mjeseci od saznanja pretresa kuću osobe od koje je ubojica kupio oružje?

⁃Kako je moguće da su uz toliko osiguranje javnog okupljanja civili uhitili ubojicu? Gdje su u tom trenutku bili policijski službenici da čak nisu ni čuli pucnjeve iz vatrenog oružja i paniku gostiju kafića “Zmaj”?

⁃Zašto ubojica Jozo Jasak nije dobio maksimalnu kaznu zatvora za ubojstvo dvije osobe i ranjavanje dvije osobe od kojih je jedan ostao invalid?

⁃Pita li se možda ministar Bebek bi li do tragičnog događaja uopće došlo da se preventivno, pravodobno i zakonito postupalo po svakoj prijavi protiv Joze Jasaka?

Mnogo je tu još pitanja.

Bebek imun na nezakonitosti u PU Grude

Iz kratkog odgovora ministra Mladena Bebeka je vidljivo da je on zadovoljan sa 31 godinom zatvora i time smatra da je policija odradila odličan posao, te se ne namjerava miješati u (ne) zakonitosti postupanja djelatnika PU Grude. Iako obitelj smrtno stradalih redovito putem internetske stranice “Ostavke rukovodstva PU Grude” javnosti predočava niz dokaza o propustima djelatnika PU Grude prilikom osiguravanja proslave blagdana sv. Stjepana u Gorici, kao i prilikom uviđaja i drugih istražnih radnji, ministar Bebek ostaje imun na te dokaze te time štiti nezakonitosti u policijskim redovima.

Politika “ne talasaj”

Kada bi barem ministrovi potezi bili oštri i hitri po pitanju iskorjenjavanja kriminala unutar MUP-a, kao što su bili oštri i hitri prilikom imenovanja savjetnika. Tek mjesec dana nakon što je sjeo u vruću, ali isplativu fotelju ministra MUP-a ministar Bebek nam nagovještava da će i njegova politika biti “ne talasaj”. Ne znamo je li kapetanu Bebeku poznata ona da mirno more nikada neće stvoriti dobrog moreplovca.

Zdenka Bošnjak / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO