Ministarstvo branitelja ŽZH proizvodit će avione, ministar demonstrirao isti na Skupštini!

PRO Oglas

Sjećate li se prošlogodišnjeg velikog požara na području Kočerina i Jablanice. Da, stvarno je to bila sezona gdje smo uistinu mogli vidjeti kako pojedini izdajnici političari rade protiv naroda, a tu prvenstveno mislimo na Milorada Dodika, inače velikog prijatelja Dragana Čovića koji se nije usudio javiti po tom pitanju, niti mu bilo što proturječiti!

Onda se i sjećate ona dva Kandera što su stigla iz Hrvatske, ali ne zahvaljujući tom istom levatu Dodiku, nego zahtjevu za pomoć Republici Hrvatskoj što je poslan preko Službe civilne zaštite Grada Širokog Brijega i Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, te Federalne uprave civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH, koja je istu večer odobrila angažman svojih kanadera.

Nakon toga kreće priča kako je potrebno pod hitno nabaviti protupožarne avione i helikoptere za gašenje požara. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurava sredstva u Budžetu od 30 milijuna maraka za kupovinu tri protupožarna aviona, a kasnije i helikopter.

Sezona požara je pred nama, nema ni priče ni spomena o tim avionima ni helikopterima za gašenje požara. Teme su “izborni zakoni” i izbori, tko koga tlači, a tko kome ga uvlači!

Niže razine vlasti su sada prepuštene same sebi da se ponovno snalaze na načine kako znaju ako kojim slučajem dođe do požara većih razmjera.

Sreća, na 30. sjednici Skupštine ŽZH koja je uistinu bila zanimljiva po svim pitanjima, mogli smo primijetiti na pauzi kako se ta tema po pitanju nabavki aviona “potegla”, a koja je vođena između ministra finacija ŽZH Tonija Kraljevića i ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladena Begića.

Ministar Begić svjestan mogućnosti kako je Federacija BiH zakazala po obećanju, uzima stvar u svoje ruke i odlučuje lobirati kod ministra financija Kraljevića da Vlada ŽZH krene u nabavku aviona, sada kada je županija “stala na noge” i riješila se napokon svih dugovanja i kreće u (nadamo se) bolja vremena!

FOTO: Mili Marušić

S obzirom na to kako se radi o velikim i zahtjevnim investicijama za koje još nisu u mogućnosti osigurati tolika financijska sredstva, ministar Kraljević je vjerojatno to kazao ministru Begiću, koji se nije dao smesti i odlučuje uzeti svari u svoje ruke, kako bi mu dokazao da on može proizvesti avione.

FOTO: Mili Marušić

Uistinu, kroz minimalna ulaganja i rad od nekih 10-ak minuta napravljen je prvi “testni” avion koji je imao sve potrebno da poleti do prve klupe, a što se uvjerio i sam ministar financija koji je bio oduševljen do sada neviđenim manevrima prvog aviona koji je izašao iz “HDZ-ova hangara”, a kojeg je napravio ni više, ni manje, nego ministar iz njegove Vlade.

Moramo priznati kako smo i mi imali priliku nazočiti prvom probnom letu i sigurnom spuštanju “letjelice”, a što je prvi korak pri nabavci još takvih aviona, koji će zasigurno imati i bolje karakteristike, ako ministar financija “odriješi kesu”!

FOTO: Mili Marušić

Na naš upit prema ministru Begiću, koliko može proizvesti takvih letjelica, kazao nam je kako može negdje oko 10 komada po danu, a ako se ulože sredstva u veći proizvodni pogon, moći će ih osposobiti da na sebi nose i po nekoliko balona vode, što će biti dovoljno za gašenje na nepristupačnim terenima.

FOTO: Mili Marušić

Unatoč tome što su političari na većim nivoima vlasti ponovno ostavili svoj narod na milost i nemilost narednih požara, ostaje nam nada kako će Vlada ŽZH prepoznati ovaj projekt i tako vratiti ljudima koliku-toliku sigurnost!

Mili Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO