Miševi prohodali tri tjedna nakon regenerativne terapije nerava u leđnoj moždini

PRO Oglas

Revolucionarna studija pružila je paraliziranim miševima mogućnost ponovnog hodanja, dajući nadu za oko 5,4 milijuna ljudi širom svijeta koji pate od paralize.

Istraživači sa Sveučilišta Ruhr u Bochumu u Njemačkoj stimulirali su mišiće oštećene leđne moždine regeneracijom pomoću dizajniranog proteina, prenosi Daily Mail. Tim znanstvenika je inducirao živčane stanice motoričko-osjetnog korteksa da proizvode hiper-interleukin-6. Da bi to učinili, ubrizgavali su genetski inženjerirane viruse kako bi formirali model za proizvodnju proteina u određenim nervnim stanicama. Istraživači trenutno utvrđuju ima li hiper-interleukin-6 pozitivne učinke na miševe, čak i ako se ozljeda dogodila nekoliko tjedana ranije, što će im omogućiti da utvrde je li tretman spreman za ispitivanja na ljudima. Protein, ili hiper-interleukin-6 (hIL-6) djeluje tako što poprima ključnu značajku ozljeda leđne moždine koje proizvode invalidnost, a to je oštećenje živčanih vlakana poznatih kao aksoni. Aksoni šalju signale naprijed-natrag između mozga, kože i mišića, a kad prestanu raditi, prestaju i komunikacije. A ako se ta vlakna ne oporave od ozljede, pacijenti pate od paralize.

Protein je citokin, i vrlo je važan u staničnoj signalizaciji, a dizajniranje istoga znači da ga se nemože naći u prirodi već se jedino može se proizvesti genetskim inženjeringom.

“Posebnost naše studije je da se protein ne koristi samo za stimuliranje onih živčanih stanica koje ga same proizvode, već se i dalje prenosi (kroz mozak)”, izjavio je šef tima Dietmar Fischer za Reuters u intervjuu.

Istraživači su prethodno koristili sličnu gensku terapiju za regeneriranje nervnih stanica u vizualnom sustavu, ali nedavno se istraživanje usredotočilo na one u motorno-senzornom korteksu kako bi proizveli dizajnerski protein.

Fischer i njegov tim su u terapiji koristili viruse koji su stimulirali nervne stanice u motorno-senzornoj kori da samostalno stvaraju hIL-6. Virusi su također prilagođeni za gensku terapiju i uključivali su nacrte za stvaranje proteina koji će voditi nervne stanice koji je poznat kao motoneuron.

Budući da su ove stanice također povezane putem aksonskih bočnih grana s drugim nervnim stanicama u drugim područjima mozga koja su važna za procese kretanja, hiper-interleukin-6 također je doveden izravno u ove inače teško dostupne esencijalne živčane stanice i tamo pušten kontrolirano.

“Dakle, liječenje genskom terapijom samo nekoliko nervnih stanica stimuliralo je aksonsku regeneraciju različitih živčanih stanica u mozgu i nekoliko motoričkih putova u leđnoj moždini”, ističe Dietmar Fischer.

‘U konačnici, to je omogućilo prethodno paraliziranim životinjama koje su se liječile da počnu hodati nakon dva do tri tjedna.

‘To nas je na početku jako iznenadilo, jer se nikada prije nije pokazalo mogućim nakon pune paraplegije.’

‘Sada smo u proboju na novo znanstveno tlo. Ti će daljnji pokusi, između ostalog, pokazati hoće li u budućnosti biti moguće te nove pristupe prenijeti na ljude.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO