Mnogima neće biti ugodno, krajem travnja kreće izvođenje dokaza po tužbi Živka Budimira

PRO Oglas

Glavna rasprava po tužbi Živka Budimira, bivšeg predsjednika Federacije BiH, bit će održana koncem travanj, a kada će biti saslušani Budimir, četiri svjedoka i vještak, dogovoreno je u nastavku pripremnog ročišta, prenosi BIRN BiH i podsjeća da je Budimir podnio tužbu protiv BiH i protiv Federacije BiH radi naknade duševne boli uzrokovane njegovim uhićenjem i sedmogodišnjim sudskim postupkom, koji je 2020. okončan oslobađajućom presudom.

Na pripremnom ročištu razmatrani su prijedlozi dokaza Budimira i Pravobraniteljstva BiH, dok se zastupnik Federalnog pravobraniteljstva na ročištu nije pojavio. Budimir je predložio 93 materijalna dokaza, te saslušanje četiri svjedoka i njega kao podnositelja tužbe, kao i vještaka neuropsihijatra.

Njegov punomoćnik Ragib Hadžić je pojasnio da vještak treba utvrditi duševnu bol, pretrpljeni strah i umanjenje životne sposobnosti koje je Budimir trpio od uhićenja 26. travnja 2013., izvedenog “uz televizijski prijenos”, do oslobađajuće presude 30. srpnja 2020.

Zastupnica pravobranitelja Magdalena Papić predložila je da se u spis uvede dva rješenja Suda BiH o nenadležnosti te se protivila većini materijalnih dokaza koje je predložio podnositelj tužbe, jer smatra da su provedeni u kaznenom postupku, kao i obzirom na vremenski okvir predložen za vještačenje.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO