Muškarac star 33 godine preminuo u Hrvatskoj 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom

PRO Oglas

Muškarac star 33 godine u Hrvatskoj je preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) odmah pokrenula istragu, objavio je Index.hr.

Kako je doznao Index, muškarac je iz Siska. Umro je jutros u KBC-u Rebro.

Desetak dana nakon cijepljenja osjetio bolove u trbuhu, magnetna rezonanca pokazala krvarenje.

Doznajemo kako je muškarac cijepljen 5. ožujka. Nakon cijepljenja je imao povišenu tjelesnu temperaturu, no to je trajalo dva do tri dana.

Nakon toga se činilo da je sve u redu, ali onda je desetak dana kasnije dobio bolove u abdomenu.

Hospitaliziran je u KBC-u Rebro gdje su mu napravili magnetsku rezonancu. Na njoj je, prema prvim informacijama do kojih je došao Index, utvrđeno krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi.

Nejasno je je li na bilo koji način cijepljenje povezano s komplikacijama koje su se muškarcu pojavile desetak dana nakon cijepljenja i zbog kojih je 12. dan nakon cijepljenja preminuo, no ta povezanost zasad nije isključena.

Postoji i bojazan da bi ovaj slučaj mogao biti sličan nekima od slučajeva koji su prijavljivani u Europi. Zbog toga se sve želi detaljno istražiti o čemu je upravo u tijeku sastanak HALMED-a i HZJZ-a, a uskoro bi mogle biti poznate i preliminarne informacije.

Prijava navodi trombocitopeniju i krvarenje


Podsjetimo, HALMED je danas dobio prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

Prijava navodi trombocitopeniju i krvarenje, a obdukcija u tijeku

“U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda”, navode iz HALMED-a, koji u što skorijem roku očekuje zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije.

“HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu istrage”, navode u HALMED-u.

Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutno u tijeku, naveo je HALMED.

Hrvatska jedna od zemalja koje nisu prekinule cijepljenje AstraZenecom

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od zemalja koje nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom. To je učinilo otprilike pola zemalja Europske unije zbog sumnji da bi pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja mogle biti povezane s cjepivom AstraZenece.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako nema dokaza koji bi Hrvatsku naveli na prekid cijepljenja AstraZenecom.

Iz HALMED-a su poručili kako do sada nisu zaprimili ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

“Zaprimljeno je 9 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava, što uključuje prijavu zaprimljenu danas tijekom dana”, poručio je HALMED.

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO