Na današnji dan, 20. rujna 1948. – Rođena Julienne Bušić

PRO Oglas

Na današnji dan, 20. rujna 1948. – Rođena Julienne Bušić iz mjesta Eugene u Saveznoj američkoj državi Oregon. Poznata je američko-hrvatska prozna spisateljica, esejistica i prevoditeljica, rodila se kao Julienne Eden Schultz.

Studirala je u SAD-u te u Europi, magistrirajući na području njemačkog jezika i jezikoslovlja. 1969. godine u Beču je upoznala Zvonka Bušića a vjenčali su se 1972. godine u Frankfurtu.

Godine 1976. sudjelovala je u otmici američkog putničkog zrakoplova i za to bila osuđena na doživotni zatvor. Godine 1989. puštena je iz zatvora nakon 13 godina, a nakon stjecanja hrvatske nezavisnosti došla je u Hrvatsku.

Na HRT-u je 2013. godine prikazan dokumentarni film pod imenom Ljubavnici i luđaci u kojem je prikazan aktivizam Julienne i Zvonka Bušića za hrvatsku neovisnost. Gledateljstvo je iznimno dobro prihvatilo taj film.

Tekstovi su joj objavljivani u brojnim američkim i hrvatskim časopisima i listovima, uključujući Gobshite Quarterly, Verbatim: A Language Quarterly, Inside, The Bridge, Kolo, Tema, Aleph, Most, Jutarnji list, Večernji list, Vjesnik.

Njezini memoari, knjiga Ljubavnici i luđaci iz 1995. godine (sedam izdanja), dobili su 1996. godine nagradu Fra Lucijan Kordić Društva hrvatskih književnika a objavljeni su i u SAD-u (Gray Sunshine Press). Knjiga Julienne Bušić, Tvoja krv i moja (Mozaik, 2008., 2 izd.) objavljena je i u SAD-u (Ridgepath Press, 2009.). U knjizi se govori o 32 godine čekanja na puštanje njenog supruga, Zvonka Bušića, iz zatvora. 2014. godine dovršila je i priredila memoarsku knjigu svoga supruga, Zdravo oko – sjećanja.

OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas