Još rubrika

  Najava štrajka upozorenja – štrajka solidarnosti sa Sindikatom uposlenih u srednjim školama u ŽZH

  PRO Oglas

  Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH najavljuje štrajk upozorenja, koji je istovremeno i štrajk solidarnosti s generalnim štrajkom kolega u srednjim školama, koji će se održati u srijedu, 24. studenoga 2021. godine, drugi školski sat u svim školama u ŽZH.

  Razlozi za ovakav potez su mnogobrojni te su pokazatelj dugogodišnjeg maćehinskog odnosa vlasti prema zaposlenicima u obrazovanju. Samovolja vlasti u odlučivanju o bitnim pitanjima, pitanju visine plaće prosvjetnih radnika, pokazuje da ne postoji socijalno partnerstvo u ŽZH te da se sindikati doživljavaju kao nebitan faktor postojanja. Visina plaće prosvjetara u ŽZH u odnosu na druge županije je na samom začelju u FBiH. Živimo u jednoj od najrazvijenijih i najskupljih županija, što se na našim primanjima godinama ne vidi. Dovedeni, ne svojom voljom, godinama čekamo da se izmirenja svih dugovanja prelome preko nas. Proračun raste, plaće ne prate porast troškova života.

  Ignoriranje zahtjeva Sindikata, traženja sastanaka i razgovora s predstavnicima vlasti postao je Sizifov posao.

  Skoro tri godine prošlo je od početka pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru i zahtjevom za povećanje osnovice za obračun plaća. Više ne možemo vjerovati riječima resorne ministrice, nije nas pozvala na dogovoreni nastavak pregovora. Prevareni smo po tko zna koji put. Ranije dogovoreno je osporeno i sve je vraćeno na početak. Čuli smo od naše resorne ministrice da nam se stimulacije ostvarene ranijim Kolektivnim ugovorom mogu ukinuti zbog nedostatka novca u Proračunu.

  Do kad će ovo trajati? Kad će prestati takav odnos?

  Iscrpili smo sve druge moguće načine kako ne bi došlo do štrajka. Ovo je jedini, preostali, mogući način da pokažemo da postojimo i da vladati ne znači posjedovati. Nije nama cilj štrajkati, želimo raditi časno i odgovorno svoj posao, znamo da sve moramo nadoknaditi.

  Štrajk je jedino preostalo sredstvo u „demokratskom društvu“, koji nam je ostao na raspolaganju. Vlast mora imati i moralnu odgovornost.

  Predsjedništvo NSUOŠŽZH donijelo je odluku o pokretanju procedure za održavanje generalnog štrajka.

  Molimo roditelje, učenike i javnost za razumijevanje.

  Predsjedništvo NSUOŠŽZH

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas