Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage – Podignuta optužnica zbog ubojstva sarajevskih policajaca

PRO Oglas

Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, postupajuće tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubojstva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Terete se da su 26. listopada 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. Policijski službenici su ubijeni, tako što je Adis Šehović od zadobivenih ozljeda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, uslijed čega je nekoliko sati nakon podlegao ozljedama.

“Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužiteljstva KS u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH”, priopćeno je iz Tužiteljszva KS.

U predmetu su postupajuće tužiteljice poduzele više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja.

“Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine”, dodaje se u priopćenju.

Ostvarena je suradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država.

“I to sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužiteljstvo putem međunarodne pravne pomoći, točnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske. Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih”, zaključuje se u priopćenju.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO