Nakon raketnih napada diljem Ukrajine nestalo struje, ljudi strahuju od turobne zime

PRO Oglas

Ruski raketni napadi na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu uzrokovali su danas nestanak električne energije u mnogim dijelovima zemlje, što je produbilo strahove od sumorne i hladne zime i prisililo Kijev da obustavi izvoz električne energije.

Ubijeno je najmanje 11 civila, ranjeno više od 60

U raketnim napadima ubijeno je najmanje 11 civila, 64 ih je ranjeno, četiri regije privremeno su ostale bez struje, a opskrba je bila poremećena u nekoliko drugih područja, priopćila je državna hitna služba.

Vlasti u Kijevu pozvale su civile i poduzeća da ograniče korištenje energije, a ministarstvo energetike priopćilo je da zaustavlja izvoz električne energije Europi nakon najvećeg napada na energetski sustav od početka rata u veljači. Na benzinskim postajama u nekim područjima formirali su se dugi redovi.

“Sada je jasno da je većina projektila pogodila elektroenergetske sustave različitih gradova”, naveo je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka. Upozorio je civile da se pripreme na posljedice ovakvih granatiranja, uključujući nestanke struje.

Kijevske vlasti građanima: Pomozite da grad preživi

Opskrba električnom energijom ponovno je uspostavljena u Lavovu u zapadnoj Ukrajini, ali nije bilo odmah jasno kada će ponovno biti struje u drugim regijama – Ternopilu na zapadu, Sumiju na sjeveroistoku i Poltavi u središnjoj Ukrajini. Kijevske gradske vlasti pozvale su stanovnike i tvrtke da ograniče potrošnju električne energije od 17 do 22 sata.

“Apeliramo na stanovnike Kijeva i da se suzdrže od korištenja uređaja koji troše energiju kad god je to moguće. Pomozite gradu da preživi kritična opterećenja električne mreže”, priopćile su općinske vlasti.

Pred Ukrajincima je turobna zima

Kako se ratu ne nazire kraj, ukrajinske vlasti već su upozoravale na ruske napade na kritičnu infrastrukturu i pripremale se za sumornu zimu. Današnji napadi povećali su te strahove.

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je da je glavni cilj napada bio uništavanje termoelektrana te stvaranje panike među Ukrajincima i zastrašivanje europske javnosti.

Ben Hodges, umirovljeni general i bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, rekao je da intenzitet i obujam napada ukazuju na to da su oni bili planirani prije eksplozije ovog vikenda na mostu koji povezuje Rusiju i anektirani Krim.

“Ispaliti onoliko projektila koliko su to danas učinili, to nije nešto što se odlučite učiniti kad se ujutro probudite”, rekao je Hodges za Reuters.

Nuklearka u Zaporižji je u hladnom gašenju

Rat je nanio veliku štetu energetskoj mreži, a nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini je u hladnom gašenju nakon što su je okupirale ruske snage. Ta nuklearna elektrana proizvodi otprilike petinu električne energije u Ukrajini.

Dužnosnici pozivaju stanovništvo da se opskrbe čime god mogu, od drva za ogrjev do električnih generatora. Strahuje se od poremećaja u sezoni centraliziranog grijanja kućanstava za koje se teško pripremiti jer bi puno različitih stvari moglo poći po zlu.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO