Nastavljene HDZ-ova “praksa” u Širokom Brijegu uz blagoslov promatrača CiK-a

PRO Oglas

Nakon 19 sati u Širokom Brijegu, kao i većini birališta na području BiH gradova i općina kada se zatvore biračka mjesta počinje “mešetarenje” i trpanje glasova određenim pojedincima, a u čemu će sudjelovati i pojedini akreditirani (ne)vladini promatrači iz CiK-a i Koalicija Pod lupom, a koji će za sitne novce ili prijetnje podleći pritiscima da uz brojanje se dodatno zaokruže još poneki kandidati, a prvenstveno ćete to već vidjeti kada se objavi popis koliko je tko dobio glasova, a za određenog kandidata nitko nikada nije čuo, niti uopće zna da ta osoba uopće postoji.

Tijekom dana ste na portalu OTPOR.Media mogli zapratiti događanja diljem BiH na biračkim mjestima, a koja graniče sa zdravim razumom. Mogli ste upratiti kako je dio biračkog odbora otišao s birališta u Zvorniku, kako je uoči glasanja čak 80 ljudi ‘preko noći’ oslijepilo a tu potvrdu potpisala direktorica bijeljinskog Doma zdravlja, mogli ste upratiti kako je uhićeno pet članova biračkog odbora izborne jedinice Bosanski Novi, kako su se tukli na biralištima diljem BiH i još puno toga.

No, da ne bi zaostajao u svemu tome Široki Brijeg, pobrinuli su se članovi biračkog odbora 150A030 Brig, a uz suradnju i nevladina promatrača iz CiK-a, a što je uredno i prijavljeno samom CiK-u tj Centralnoj izbornoj komisiji.

Prilikom legitimiranja glasača i pokazivanja osobne iskaznice biračkom odboru, te njegova potpisivanja kako bi moga pristupiti glasanju, akreditirani popisivač uglas uzvikuje ime glasača kako bi promatrač koji je sjedio preko puta u drugom djelu prostorije, a koji je iz HDZ-a BiH mogao u svoju zabilješku, koju samo on posjedu, i u kojoj se sva imena nalaze glasača spomenutog birališta zapisati kako je glasao.

Glasač traži od popisivača da to stavi u zapisnik jer se ne slaže s njegovim uzvikivanje imena, a što je i zabranjeno od ovih izbora u odnosu na prethodne izbore u BiH, na što je on samo smiješkom odbio misleći kako se glasač “samo zeza”. Nakon glasanja, glasač traži isto od predstavnika i promatrača CiK da se stavi u zapisnik ova primjedba. Isti spušta glavu s osmjehom na licu i pravi se kako nije učio. Nakon toga glasač napušta prostoriju i prilikom odlaska čuje kako popisivač proziva i ostale glasače imenom i prezimenom kako bi HDZ-ov promatrač mogao zabilježiti u svoj “adresar” da je isti došao na biralište.

Uglavnom, popis imena, prezimena i ostale podatke koji isključivo imaju svake izbore predstavnici i promatrači HDZ-a služe kako bi poimenice registrirali koja je osoba došla na biralište a koja nije. Nakon što se ustanovi kako neke osobe nisu izašle na biralište do određenog vremena u danu, poziva se “središnjica”, a čiji članovi kreću se uznemiravanjem svojih sugrađana i telefonski ih pozivaju da pristupe na biralište i tako ih uvjetuju kako oni znaju da nisu glasali, a time i kako bi mogli biti diskriminirali i ucijenjeni na druge načine….

Ova malverzacija je zabranjena “praksa” od ovih izbora, te je ukinuta i to bi trebali znati svi članovi biračkog odbora kao i oni takozvani (ne)vladini promatrači koji su trebali zaustaviti ovu lakrdiju i reagirati u protivnom i oni sudjeluju u ovakvim manipulacijama, a nakon zatvaranja birališta u 19 sati postaju papci koji će dozvoliti dodatno zaokruživanje određenih pojedinaca.

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO